ΗΠΑ: Οι τράπεζες πέτυχαν στα stress tests -Ανακτούν την αυτονομία στις αποφάσεις για μερίσματα και επαναγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι τράπεζες πέτυχαν στα stress tests -Ανακτούν την αυτονομία στις αποφάσεις για μερίσματα και επαναγορές
Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν εύκολα να αντέξουν σε μια σοβαρή ύφεση, αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των ετήσιων stress tests της Federal Reserve.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν εύκολα να αντέξουν σε μια σοβαρή ύφεση -μια σημαντική εξέλιξη για τον πάλαι ποτέ δοκιμαζόμενο κλάδο- αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των ετήσιων stress tests της Federal Reserve. Και οι 23 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είχαν κεφαλαιακή επάρκεια αρκετά πάνω από το όριο στο ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην προσομοίωση του 2021.

Το σενάριο αυτό περιλάμβανε μια «σοβαρή παγκόσμια ύφεση» που υποθετικά θα έπληττε τα εμπορικά ακίνητα και τους κατόχους εταιρικών ομολόγων και θα οδηγούσε σε ανεργία 10,8% και βουτιά 55% της χρηματιστηριακής αγοράς. Ενώ η τραπεζική βιομηχανία θα κατέγραφε ζημίες της τάξης των 474 δισ. δολαρίων, το «μαξιλάρι» για την προστασία από ζημίες θα ήταν και πάλι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, ανέφερε η Fed.

Μετά την επιτυχία σε αυτό το τελευταίο τεστ, οι τράπεζες θα ανακτήσουν μέρος της αυτονομίας που έχασαν από την τελευταία οικονομική κρίση. Μετά τον βασικό ρόλο που έπαιξαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναγκάστηκαν να συμμετέχουν κάθε χρόνο σε stress tests και να ζητούν την άδεια των ρυθμιστικών αρχών για να ενισχύσουν τα μερίσματά τους και να επαναγοράσουν μετοχές. Τώρα, ένα νέο πλαίσιο, θα χαρίσει στις τράπεζες ευελιξία για το πώς θα διαχειρίζονται τα μερίσματα και τις επαναγορές, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα αυξήσει μερίσματα και επαναγορές κατά δεκάδες δισ. δολάρια, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, η Fed έχει δώσει οδηγίες στις τράπεζες να περιμένουν έως τη Δευτέρα προτού αποκαλύψουν τα σχέδιά τους, αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider