Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε υψηλό 15ετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε υψηλό 15ετίας
Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 57,1 μονάδες τον Μάιο. 

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 57,1 μονάδες τον Μάιο.

«Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με έναν ρυθμό που δεν παρατηρείται εδώ και 15 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι αυξάνεται η ζήτηση, με την ανάκαμψη να γίνεται όλο και πιο ευρεία και να εξαπλώνεται από τη μεταποίηση σε πολλούς τομείς υπηρεσιών, ιδίως σε εκείνες που σχετίζονται με καταναλωτές», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Ο PMI υπηρεσιών ανέκαμψε στις 58 μονάδες από τις 55,2, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018 και οριακά υψηλότερα από τις 57,8 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Ο μεταποιητικός υποδείκτης διατηρήθηκε σταθερός, με τον ρυθμό-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Μάιο, στις 63,1 μονάδες. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 62,1 μονάδες.

Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Γαλλίας διαμορφώθηκε στις 57,1 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 57 τον Μάιο, καταγράφοντας υψηλό 11 μηνών, ενώ νέο υψηλό σημείωσε και ο γερμανικός δείκτης, φτάνοντας στις 60,4 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 56,2 τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider