Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Fed - «Σήμα» για δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Fed - «Σήμα» για δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023
Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, εκτιμούν τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε μια κίνηση που αναμενόταν από τις διεθνείς αγορές, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ για την ενίσχυσης της οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Ακόμα, αναθεώρησε κατά 1% την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο σύνολο του 2021.

Για την πορεία του προγράμματος ομολόγων, η Fed αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της πως «θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα μέχρι να εκπληρωθούν σε σημαντικό επίπεδο οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν πως «η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και η απασχόληση έχουν ισχυροποιηθεί», ενώ σε σχόλιο για τον αυξημένο πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία σημειώνουν πως η άνοδος του οφείλεται «σε παροδικούς παράγοντες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Fed «έδειξε» δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της έως το τέλος του 2023, ενώ στη συνεδρίαση του Μαρτίου είχε κάνει λόγο για αύξηση των επιτοκίων από το 2024.

Για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η τράπεζα αναθεώρηση προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αναμένοντας ανάπτυξη με ρυθμό 7% για το 2021, από 6,5% προηγουμένως.

Για τον πληθωρισμό, η Fed αναμένει πως θα ανέλθει στο 3,4% για το 2021, έναντι 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Σημειώνεται πως μετά από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης από την τράπεζα, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημειώνουν ισχυρή πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider