Η Κομισιόν θα «πνίξει» τις αγορές με πράσινα ευρω-ομόλογα για το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU)

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν θα «πνίξει» τις αγορές με πράσινα ευρω-ομόλογα για το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU)
Περί τα 250 δισ. ευρώ σε «πράσινα» ομόλογα θα εκδοθούν στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης), δημιουργώντας στην Ε.Ε. την μεγαλύτερη αγορά «πράσινου» χρέους διεθνώς, με «εγγυητή» την ΕΚΤ. Πράσινο φως για την επέκταση και των εταιρικών τίτλων.

Ο προγραμματισμός της Κομισιόν προβλέπει την έκδοση τίτλων 250 δισ. ευρώ σε «πράσινα» ομόλογα από το σύνολο των 750 δισ. ευρω-ομολόγων που αφορούν στο NGEU.

Που πάει να πει ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα έξι χρόνια θα γίνει με τουλάχιστον 30% «πράσινα» ομόλογα δημιουργώντας ένα νέο πεδίο «πράσινων» τίτλων επίσημου χρέους με σημείο αναφοράς την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο εφαλτήριο για την αγορά πράσινων τίτλων που θα ευνοήσει την επέκτασή τους και στον ιδιωτικό (εταιρικό) τομέα.

Το σημαντικότερο ίσως εδώ είναι ότι αυτή αγορά που θα ξεκινήσει με την Κομισιόν να είναι ο μεγαλύτερος «παίχτης» σε διεθνή κλίμακα, έχει πίσω της ένα μη αμφισβητήσιμο εγγυητή, την ΕΚΤ, η οποία πέραν του ότι έχει την δυνατότητα να αγοράζει έως και το 50% των τίτλων που εκδίδει η Κομισιόν, έχει επίσημα δηλώσει την πρόθεσή της να στηρίξει την έκδοση «πράσινου» χρέους τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα…

Ο συνδυασμός δεν είναι τυχαίος καθώς η Κομισιόν με την συγκατάθεση και στήριξη της ΕΚΤ στοχεύει μέσα από το Ταμείο χρηματοδότησης του NGEU των κατ’ αρχήν 750 δισ. ευρώ, να κάνει την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, βασική πλατφόρμα έκδοσης πράσινου χρέους διεθνώς. Και το πρώτο βήμα γίνεται με τα 250 δισ. ευρώ των πράσινων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Κομισιόν…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι επιχειρηματικοί Όμιλοι στην Ελλάδα έχουν ήδη αντιληφθεί αυτή την στροφή και ενισχύουν σταδιακά την παρουσία τους στα «πράσινα» εταιρικά ομόλογα.

Συνολικά πάντως η Κομισιόν μετά το υπερδιπλάσιο ποσό (20 αντί των προγραμματισμένων 10 δισ.) που συνέλεξε από την πρώτη έκδοση ετοιμάζεται για άλλες δύο εκδόσεις μέσα στον Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέγιστης διάρκειας έως 24 μηνών.

Στο σκέλος των μακροπρόθεσμης διάρκειας τίτλων ο προγραμματισμός των εκδόσεων περιλαμβάνει ομόλογα με διάρκειες 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 και 30 ετών για ένα συνολικό ποσό 80 τουλάχιστον δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους, συν άλλα 20 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Το όριο αυτό είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί στα 125 δισ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο από το 2022 και μετά προβλέπονται εκδόσεις 145 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026.

Η επιτυχία της έκδοσης του δεκαετούς, στην οποία η ζήτηση υπερκάλυψε επτά φορές την προσφορά, φαίνεται να διαμορφώνει ένα πολύ καλό προηγούμενο αφού άλλωστε και η απόδοσή του, 32 pb πάνω από το γερμανικό bund, ήταν η αναμενόμενη.

Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν με τις εκδόσεις αυτές επηρεάζει θετικά τις αγορές για τις εκδόσεις εθνικού χρέους, ειδικά της Ιταλίας και της Ισπανίας, που είναι υποχρεωμένες να αντλήσουν πολλές δεκάδες δισ. ευρώ μέσα στο Β εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider