Ελλάδα
07-06-2021 | 07:47

Αντικειμενικές: Αποκαλυπτήρια σήμερα για νέες τιμές και νέο ΕΝΦΙΑ

Μοιράσου το
Αντικειμενικές: Αποκαλυπτήρια σήμερα για νέες τιμές και νέο ΕΝΦΙΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που δημοσιοποιούνται σήμερα Δευτέρα. Σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις  κληρονομιές καθώς και όλους τους φόρους ακινήτων.   

Από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%.  Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. 

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από  τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.