PMI: Επίπεδο ρεκόρ για τη μεταποίηση τον Μάιο στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI: Επίπεδο ρεκόρ για τη μεταποίηση τον Μάιο στην Ευρωζώνη
Ο μεταποιητικός PMI της IHS Markit, σημείωσε άνοδο στις 63,1 μονάδες τον Μάιο έναντι των 62,9 μονάδων του Απριλίου.

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης τον Μάιο, με τους επιμέρους τομείς να καταγράφουν ισχυρή βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός PMI της IHS Markit, σημείωσε άνοδο στις 63,1 μονάδες τον Μάιο έναντι των 62,9 μονάδων του Απριλίου, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, τον Ιούνιο του 1997. Μάλιστα, αποτελεί τον 11ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 50,0 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Τα κεφαλαιουχικά αγαθά είχαν την καλύτερη απόδοση, καταγράφοντας κέρδη τόσο στα παραγόμενα προϊόντα, όσο και στις νέες παραγγελίες. Τα ενδιάμεσα αγαθά και καταναλωτικά αγαθά είδαν δυναμική ανάπτυξη, με τους αντίστοιχους PMI για το Μάιο να προσεγγίζουν επίπεδα-ρεκόρ.

Σε επίπεδο χωρών, η Ολλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο PMI και ακολούθησε η Αυστρία. Από τις υπόλοιπες έξι χώρες που καλύπτει η έρευηνα, η Ιρλανδία και η Ιταλία είδαν επίσης τους PMI να αναρριχώνται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία γνώρισαν επίσης πολυετή υψηλά. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε βραδύτερη ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας τα τελικά στοιχεία του μεταποιητικού PMI, ο Κρις Γουίλιαμσον από την IHS Markit δήλωσε:

«Ο μεταποιητικός δείκτης στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί κανά στην 24χρονη ιστορία της έρευνας, σπάζοντας νέα ρεκόρ για τρεις συνεχόμενους μήνες. Η επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής προσθέτει στα δείγματα πως η οικονομία ανακάμπτει ραγδαία το 2ο τρίμηνο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι νέες παραγγελίες οδηγούν την άνοδο ρεκόρ στον PMI

Κίνα: Υποχώρησε ο PMI τον Μάιο εξαιτίας των νέων παραγγελιών εξαγωγών

Markit: Σε ιστορικά υψηλά οι PMI μεταποίησης και υπηρεσιών των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider