Εκρηκτική άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Μάιο-Αγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκρηκτική άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Μάιο-Αγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα
Στις 108,6 μονάδες τον Μάιο από 97,9 μονάδες τον Απρίλιο ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Σε θετικό έδαφος πέρασε η κύμανση στη βιομηχανία αλλά και στις υπηρεσίες. Συνεχίζεται η άνοδος και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκρηκτική άνοδο στις 108,6 μονάδες κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδος, όπως τον μετράει το ΙΟΒΕ και κοινοποιείται από την Κομισιόν. Τον Απρίλιο βρέθηκε στις 97,9 μονάδες, ενώ ανάλογη ανοδική τάση συνεχίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ο δείκτης της ΕΕ βρέθηκε στις 110,3 μονάδες από 107,9 μονάδες τον Απρίλιο).

Η ώθηση συνεχίζεται ανά την ΕΕ καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν. Ωστόσο, στην Ελλάδα η επιτάχυνση είχε ειδική σημασία καθώς τους προηγούμενους μήνες το rebound ήταν πιο αργό από ό, τι στα πιο πολλά κράτη της ΕΕ. Πλέον, οι ελπίδες να επιστρέψει με σταθερότητα στα προ κρίσης επίπεδα αυξάνονται, αν και – σύμφωνα με το ΙΟΒΕ – οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

Ο δείκτης της Ελλάδας είναι σε άνοδο για τέταρτο συνεχή μήνα και πλέον πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα, όπου η Ελλάδα είχε καταφέρει να «αναρριχηθεί» στις 113,4 μονάδες (Φεβρουάριος 2020), υποχωρώντας στις 109,5 μονάδες τον Μάρτιο του 2020, στις 99,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2020 και «πέφτοντας» πολύ πιο κάτω στη συνέχεια, πριν αρχίσει η ανάκαμψη του δείκτη.

Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση σχεδόν σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Σε θετικό έδαφος πέρασε η κύμανση στη βιομηχανία αλλά και στις υπηρεσίες, μεγάλη ήταν η βελτίωση που καταγράφεται ανάμεσα στους καταναλωτές που ερωτήθηκαν. Μικρή βελτίωση υπάρχει και στο λιανεμπόριο, ενώ πιέσεις - αν και περιορισμένες - φαίνονται στο κλάδο των κατασκευών.

Ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής συγκυρίας είναι σημαντικός γιατί δείχνει την τάση για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και το κλίμα που υπάρχει στην αγορά και στους πολίτες. Βεβαίως, ακόμη η «επιστροφή» στην προ πανδημίας εποχή δεν έχει γίνει πλήρως, όπως έχει συμβεί σε άλλα κράτη της ΕΕ. Και τούτο δείχνει τις λεπτές ισορροπίες των επόμενων εβδομάδων/μηνών.

Η σημερινή ανακοίνωση για το οικονομικό κλίμα από την Επιτροπή θα εξειδικευθεί σε ελληνικό επίπεδο από το ΙΟΒΕ την 1η Ιουνίου. Στο τελευταίο δελτίο του για τον Απρίλιο ανέφερε πως η άμβλυνση της απαισιοδοξίας συνδέεται με τα βήματα σταδιακής επανεκκίνησης τμημάτων της οικονομίας σε αναστολή, αλλά και της κοινωνικής ζωής. Η επιταχυνόμενη πρόοδος στη διαδικασία εμβολιασμού, οι διευρυμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, τα ηπιότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, και η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση περιορισμών στην κατανάλωση και την επιχειρηματική λειτουργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (τουρισμός, διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εστίαση), δημιουργούν ένα σαφώς θετικότερο κλίμα στην οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιστροφής τους επόμενους μήνες σε συνθήκες «κανονικότητας».

Ωστόσο το ΙΟΒΕ επισήμανε πως «το πώς θα εξελιχθούν οι προσδοκίες στην οικονομία στο επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό και τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης μαζί με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που ισχύουν εδώ και περίπου ένα έτος. Η επαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη, ούτε σίγουρη, και σε αυτή την πορεία εξεύρεσης νέας ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν, ενώ και οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής θα αποκτούν μεγάλη κρισιμότητα. Συνολικά, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα είναι η ανάκαμψη που αναμένεται καθώς θα υποχωρεί η πανδημία να μετουσιωθεί σε μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη».

Το καμπανάκι από τα στοιχεία της κρυφής» ανεργίας

Το εν λόγω στοίχημα επαναφοράς της οικονομίας που περιγράφει το ΙΟΒΕ καταγράφεται και από μία ακόμα είδηση που βγήκε την ίδια ώρα. Αφορά στην πορεία της ανεργίας και κυρίως των ανέργων που δεν είναι «ορατοί» γιατί δεν δηλώνονται ως εργατικό δυναμικό.

Η ανακοίνωση της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύει πως υπάρχουν «στοιχήματα» τα οποία πρέπει να κερδηθούν το επόμενο διάστημα.

Και τούτο καθώς έδειξαν μεν πολύ μικρή άνοδο της ανεργίας αλλά μεγάλη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού.

Τα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν μικρή άνοδο (από το 15,7% τον Ιανουάριο στο 15,9% τον Φεβρουάριο), αποδεικνύοντας πως λειτουργεί η «ομπρέλα» των μέτρων στήριξης που απαγορεύουν τις απολύσεις.

Ωστόσο συνεχίζει να καταγράφει ενίσχυση και ο αριθμός των ατόμων που αποφασίζουν να βγουν «εκτός» του εργατικού δυναμικού. Ο λόγος για τα άτομα που ούτε εργάζονται ούτε δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία στις δειγματοληπτικές έρευνες που διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ.

Αυξήθηκαν κατά το 181.586 από Φεβρουάριο του 2020 (άνοδος 5,5%). Ενώ μόνο μέσα στο Φεβρουάριο προστέθηκαν επιπλέον 8.600 άτομα (άνοδος 0,2%) στην εν λόγω λίστα που πολλοί την ονομάζουν ως «κρυφή» ανεργία.

Ουσιαστικά πρόκειται - σε μεγάλο βαθμό - για εργαζόμενους οι οποίοι λόγω της πανδημίας και της ενασχόλησής τους σε κλάδους που μένουν κλειστοί ή έχουν μεγάλη πτώση τζίρου έχουν παραιτηθεί από την αναζήτηση μιας θέσης απασχόλησης. Δηλαδή είναι άνεργοι που δεν δηλώνουν πως αναζητούν εργασία και έτσι δεν λογίζονται ως «εργατικό δυναμικό».

Οικονομολόγοι εξηγούν πως συνιστούν (μαζί με τον κίνδυνο πτωχεύσεων) κάποια από τα πιο μεγάλα στοιχήματα κατά την έξοδο από την Πανδημία και την επαναφορά στην «κανονικότητα». Και τούτο καθώς θα πρέπει να δρομολογηθεί (μέσα από τα μέτρα ανάκαμψης) η επανένταξη τους στο εργατικό δυναμικό.

Όσο για την ανεργία, το πως αυτή θα εξελιχθεί θα φανεί όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία μετά το τέλος των μέτρων στήριξης αλλά και των υποχρεώσεων μη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων που δημιουργεί πχ το μέτρο της Επιστρεπτέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider