Οι Βρυξέλλες βάζουν θέμα σύστασης ανεξάρτητης αρχής/επιτροπής υδάτων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Βρυξέλλες βάζουν θέμα σύστασης ανεξάρτητης αρχής/επιτροπής υδάτων
Η υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ειδικού εποπτικού φορέα. Η εναλλακτική λύση για ένταξη στη… ΡΑΕ.

Το θέμα της δημιουργίας ενός φορέα υπό την εποπτεία του οποίου θα εισέλθουν οι εταιρείες ύδρευσης, ή καλύτερα όλο το «πακέτο» της διαχείρισης υδάτων στην χώρα μας, φαίνεται να έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και λίγο χρονικό διάστημα φέρεται να έχει αναδείξει με έντονο τρόπο το ζήτημα της εποπτείας της διαχείρισης των υδάτων (και κατά άλλες πλευρές και των απορριμμάτων), προτρέποντας τις εγχώριες αρχές να προχωρήσουν στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων φορέων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Μάλιστα, η Κομισιόν φέρεται να έχει αποστείλει σχετική ντιρεκτίβα σε κυβερνητικά όργανα και υπουργεία που εμπλέκονται με το θέμα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής η οποία θα ρυθμίζει κεντρικά την τιμολόγηση του πόσιμου νερού, την ποιότητά του, την προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων και βέβαια, συνολικά, τους κανόνες που θα διέπουν την αγορά υδάτων.

Μάλιστα, φαίνεται να έχουν προκριθεί κάποιες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε με τη δημιουργία μιας ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής υδάτων, στο πρότυπο άλλων ρυθμιστικών εποπτικών αρχών, είτε και με τη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και υδάτων. Ως προς το δεύτερο μοντέλο, σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει η ΡΑΕ (Ρυθμική Αρχή Ενέργειας) που επιβλέπει δίκτυα και διανομή, με τη φιλοσοφία των Βρυξελλών να «κουμπώνει» σε ένταξη και των υδάτων στον υφιστάμενο αυτό φορέα μια και επί της ουσίας και εδώ έχουμε να κάνουμε επίσης με δίκτυα, διανομή κ.α. Άλλωστε, είναι μια πρακτική που συναντάται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μια νέα ανεξάρτητη εποπτική-ρυθμιστική αρχή υδάτων (ή ότι άλλο ταιριάζει με τα νερά) είτε για μια υφιστάμενη ενιαία ρυθμιστική αρχή που θα συμπεριλαμβάνει και τα «νερά» (π.χ. η ΡΑΕ), η Κομισιόν φαίνεται να επαναφέρει το θέμα της ορθής εποπτείας και διαχείρισης του νερού μέσω και μίας Αρχής. Κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, τα συναρμόδια υπουργεία και βέβαια κεντρικά η κυβέρνηση προχωρήσουν σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο και βέβαια τι αυτό θα περιλαμβάνει, θα φανεί προσεχώς. Μια φορά πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται ολοένα και περισσότερο να «ανοίγει την βεντάλια» της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βάζοντας σε αυτήν και το θέμα των «υδάτων».

Στην παρούσα φάση, η εποπτεία για τις εταιρείες ύδρευσης στην Ελλάδα είναι «σπασμένη» σε διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι ουκ ολίγες τοπικές εταιρείες ύδρευσης υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ΕΛΤΑ με 3 εκατ. ευρώ η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ

«Ψήνεται» ο διαγωνισμός για το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ

ΕΥΔΑΠ: Γιατί «βγαίνει στην επιφάνεια» η πώληση πακέτου 11,33%

gazzetta
gazzetta reader insider insider