Πρωτιά απορρόφησης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις και απασχόληση – Kλειδώνει το νέο Σχέδιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτιά απορρόφησης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις και απασχόληση – Kλειδώνει το νέο Σχέδιο
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης
Στο 70% έφτασε η απορρόφηση των πόρων της ΕΕ, άνοδος 6% σε 4 μήνες. Η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Ιρλανδία και την Αυστρία. Οριστικοποιείται νέο προσχέδιο ΕΣΠΑ 2021-2027 για να σταλεί στις Βρυξέλλες, με στόχο την άμεση εκκίνησή του για μέτρα στήριξης και επενδύσεις.

Νέα σημαντική πρόοδος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ σημειώθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα μάλιστα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα 2 πιο μεγάλα Ταμεία της ΕΕ που το τροφοδοτούν και στηρίζουν έτσι επιχειρήσεις και απασχόληση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Τσακίρης παράλληλα επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει, ακόμη και σήμερα, στις Βρυξέλλες το νέο Σχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Και τούτο με στόχο η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα εγκριθεί, επιτυγχάνοντας έτσι ενεργοποίησή του και εισροή κονδυλίων εντός του έτους.

Η απορρόφηση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ

Για την υφιστάμενη περίοδο τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ φτάνει πλέον στο 70% περίπου ή στα 14,8 δισ. ευρώ περίπου. Έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το τέλος του 2020 (64%) και πολύ περισσότερο από το τέλος του 2019 (43%) και το τέλος του 2018 (33%). Χωρίς τη προκαταβολή φτάνει στο 57%. Τα στοιχεία της ΕΕ καταγράφουν την Ελλάδα ως το κράτος μέλος με την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη σε όρους απορρόφησης κονδυλίων μετά την Ιρλανδία και με την Αυστρία (με ποσοστά απορρόφησης 82% και 77% αντίστοιχα).

Ανά ταμείο της ΕΕ η επίδοση διαφοροποιείται. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, δηλαδή από το όχημα το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως επενδύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, η επίδοσή της Ελλάδος είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά με ποσοστό 76% περίπου. Έχει απορροφήσει τα 6,9 δις ευρώ επί συνόλου 9,1 δις ευρώ που δικαιούται. Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επίσης οι επιδόσεις είναι πάρα πολύ καλές με το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 75% περίπου (δηλαδή έχει λάβει τα 2,9 δις ευρώ επί συνόλου 3,9 δις ευρώ που δικαιούται). Οι εν λόγω επιδόσεις συνδέονται και με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης που καλύπτονται από ανάλογα προγράμματα.

Χαμηλότερες (αν και πολύ αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν) είναι οι επιδόσεις στο Ταμείο Συνοχής (στο 53%) αλλά και σε άλλα ταμεία όπως στο πρόγραμμα Αλιείας (που παραδοσιακά έχει χαμηλότερους ρυθμούς υλοποίησης). Και έτσι ο μέσος όρος απορρόφησης διαμορφώνεται στο 70% περίπου.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σε όρους κοινοτικής συνδρομής δηλαδή επί του συνόλου των 21,4 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Σε όρους συνολικού κόστους δηλαδή μαζί με την και με τη δημόσια δαπάνη και άλλες ιδιωτικές πηγές το ποσό φτάνει στα 26,26 δισεκατομμύρια ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης είναι και αυτό υψηλό.

Επενδύσεις και μέτρα στήριξης 5,1 δισ.

Η μεγάλη επιτάχυνση που παρατηρήθηκε όλο το τελευταίο διάστημα στο ΕΣΠΑ συνδέεται τόσο σε σχέση με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται, όσο και με τα μέτρα στήριξης τα οποία χρηματοδοτούνται σε κάποιο βαθμό μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες αναμένεται να καλύψει δαπάνη 5,1 δισ. ευρώ περίπου από το ΕΣΠΑ, περιλαμβανομένων και των εργαλείων που προωθούνται στην αγορά μέσα στον Μάιο για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια, τους δικηγόρους και τους παιδότοπους.

Η επιτάχυνση επιχειρείται να διατηρηθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Τσακίρη επιχειρούν να οριστικοποιήσουν ακόμη και σήμερα και να στείλουν στις Βρυξέλλες προς έγκριση ένα νέο σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ούτως ώστε να δοθούν οι τελικές απαντήσεις και να μπορέσει να οριστικοποιηθεί ακόμη και πρώτο ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

ΕΣΠΑ

«Δόση» το 2021 για επιχειρήσεις - απασχόληση

Αυτό που επιχειρείται, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο insider.gr, «αν όλα πάνε καλά, να είμαστε, αν όχι οι πρώτοι, μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβουμε έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον αυτό επιτευχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΠΑΝΕΚ και του Κοινωνικού Ταμείου μέσα στο 2021 και ίσως αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη του, κάτι που θα φέρει επιπλέον οικονομικούς πόρους και μέσα στο 2021».

Δηλαδή να καταστεί εφικτό πέρα από την προκαταβολή (η οποία αυτή τη φορά λόγων των νέων κανονισμών της ΕΕ θα είναι πολύ χαμηλή μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου) να γίνουν και οι πρώτες αιτήσεις πληρωμών και να έρθουν εισροές κοινοτικών κονδυλίων τουλάχιστον για 2 επιχειρησιακά προγράμματα: για το Ανταγωνιστικότητα και για το πρόγραμμα της Απασχόλησης. Δηλαδή για τα προγράμματα που «τρέχουν» με υψηλή ταχύτητα και γι' αυτό οι πόροι είναι πολύ χρήσιμοι (για παράδειγμα το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων στον τουρισμό θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με γέφυρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο θα καλύψει την προκήρυξη χρηματοδοτικά έως ότου εγκριθεί από τις Βρυξέλλες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider