Αδ. Γεωργιάδης: Τεράστιο ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα - ΑΠΕ, logistics, τουρισμός, R&D στο επίκεντρο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδ. Γεωργιάδης: Τεράστιο ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα - ΑΠΕ, logistics, τουρισμός, R&D στο επίκεντρο
Θα ξεκινήσει φέτος το νέο ΕΣΠΑ με αρχή από επενδύσεις για στήριξη επιχειρήσεων και απασχόλησης. Έτοιμος ο νέος Αναπτυξιακός, θα περάσει από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο - Εξαιρετικά πιο απλός από τον τρέχοντα και με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία. Να γυρίσουμε σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη.

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, ο τουρισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις και το R&D, «θα αποτελέσουν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα προσδοκά να είναι εάν όχι η πρώτη, μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως «εφόσον αυτό επιτευχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΠΑΝΕΚ και του Κοινωνικού Ταμείου μέσα στο 2021 και ίσως αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη του, κάτι που θα φέρει επιπλέον οικονομικούς πόρους και μέσα στο 2021».

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ακόμη πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι έτοιμος, «εξαιρετικά πιο απλός από τον τρέχοντα και με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία» ενώ αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να περάσει από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης με κονδύλια της ΕΕ, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, τονίζει ότι «εάν χρειαστεί να παρέμβουμε και σε επιπλέον κλάδους είμαστε εδώ για να το κάνουμε». Εξηγεί ωστόσο ότι «η διαχείριση των σχετικών πόρων πρέπει να γίνει με μία σύνεση διότι χρήματα που ξοδεύονται τώρα θα μας λείψουν στο πέρας του προγράμματος για άλλα αναπτυξιακά έργα που τότε θα χρειαζόμαστε».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα στήριξης για τον τουρισμό που έχει ήδη προαναγγελθεί ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μόλις το σχέδιο λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επισημαίνει πως η μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις θα είναι απαραίτητο κριτήριο «διότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε προγράμματα Covid».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στόχος είναι από την 1 Ιανουαρίου του 2022 «η χώρα να μπει σε μία συγκροτημένη, εθνικώς εγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική». Όπως τονίζει, «η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία ως Υπουργός Βιομηχανίας είναι να αντιστρέψουμε την παρακμή της βιομηχανίας που ακολούθησε η χώρα, τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν και να γυρίσουμε σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Το είχαμε κάνει στο παρελθόν, άρα μπορούμε να το κάνουμε και τώρα».

Για τις πρώτες εβδομάδες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως ενώ τις πρώτες μέρες η αγορά κινήθηκε χαμηλά, προς τη Μεγάλη Εβδομάδα ανέβηκε και πλέον κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σε ό,τι άφορά δε την εστίαση, τονίζει ότι η έναρξη της ήταν «εντυπωσιακή» και από την αρχή πήγε εξαιρετικά καλά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «σε λίγες εβδομάδες η πρόοδος των εμβολιασμών θα έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση της πανδημίας» και «θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε πολλούς βαθμούς ελευθερίας».

Η συνέντευξη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

- Η κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος και 6,2% το 2022. Υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύετε πως θα είναι εφικτή αυτή η επίδοση και τι θα διασφαλίσει βιώσιμη άνοδο του ΑΕΠ στο μέλλον;

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το 2021 και το 2022 θα επιτευχθούν.

Ο λόγος είναι ότι με το πέρας της οξείας φάσης της πανδημίας και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί το ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τεράστιο και θα έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του Ακαθαρίστου Εθνικού μας Προϊόντος.

Σε συνδυασμό, δε, με τα πολλά ευρωπαϊκά χρήματα που έχουμε πια στη διάθεσή μας και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

- Έχετε κάνει λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας, καθώς και για επενδύσεις που θα έρθουν μετά το τέλος της πανδημίας. Σε ποιους κλάδους βλέπετε τη μεγαλύτερη κινητικότητα;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, ο τουρισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις, το R&D, θα αποτελέσουν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και η βιομηχανία θα παίξει σημαντικό ρόλο.

- Τι αλλαγές σχεδιάζετε για να γίνει πιο αποδοτικό το πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου ή των Στρατηγικών Επενδύσεων εν όψει και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ; Προαναγγείλατε ότι θα υπάρξει και νέος αναπτυξιακός νόμος, πότε αναμένεται να μπει σε διαβούλευση;

Είναι ήδη έτοιμος ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Τον έχει ετοιμάσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάσης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα περάσει από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Είναι εξαιρετικά πιο απλός από τον τρέχοντα και με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.

- Ποια θα είναι η συμβολή του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη και πόσα χρήματα θα έρθουν από τα δύο ΕΣΠΑ (το τρέχον και το 2021-2027) φέτος;

Είμαι εξαιρετικά περήφανος ως Υπουργός, καταρχάς για τα αποτελέσματα που πετύχαμε τα πρώτα δύο χρόνια ως προς τη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Παραλάβαμε την Ελλάδα με ένα ποσοστό απορρόφησης 24,5% και στην 21η θέση στο σύνολο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα είμαστε σε ποσοστό άνω του 67% και είμαστε στην 3η θέση στο σύνολο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζω ότι το 2020 πετύχαμε το απόλυτο ρεκόρ απορρόφησης σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες και σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό. Για αυτό, δε, λάβαμε ειδικά εύσημα από τους θεσμούς κατά την έκθεση αξιολόγησης και έκθεσης προόδου της χώρας.

Άρα, ως προς τη διαχείριση των τρεχόντων πόρων και εν μέσω της πανδημίας το Υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 6 δισεκατομμύρια. Σημαντική ήταν, λοιπόν, η συμβολή μας στη συγκράτηση της ύφεσης και στα πολύ καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό θα προχωρήσουμε και με το νέο ΕΣΠΑ που προσδοκούμε, αν όλα πάνε καλά, να είμαστε, αν όχι οι πρώτοι, μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβουμε έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον αυτό επιτευχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΠΑΝΕΚ και του Κοινωνικού Ταμείου μέσα στο 2021 και ίσως αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη του, κάτι που θα φέρει επιπλέον οικονομικούς πόρους και μέσα στο 2021.

Χρησιμοποιώντας, δε, την ευελιξία που δίνει το πλαίσιο του Covid ήδη σε σημαντικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης ή το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ άρα επιπλέον πόροι δίνονται μέσα στο 2021 για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι απολύτως μετρήσιμα και αποτελούν στοιχείο πολύ μεγάλης περηφάνειας όχι για εμένα προσωπικά αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

- Ετοιμάζετε μία μεγάλη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αλλά και την ένταξη του REACT EU σε αυτό. Θα βρεθούν πόροι για επιπλέον μέτρα στήριξης μέσω του ΕΣΠΑ πέραν των δράσεων για εστίαση, τουρισμό, δικηγόρους και γυμναστήρια που δρομολογούνται;

Ήδη τα προγράμματα που έχουμε ανακοινώσει και στα οποία αναφέρεστε είναι εκατοντάδες εκατομμύρια και ασφαλώς εάν χρειαστεί να παρέμβουμε και σε επιπλέον κλάδους είμαστε εδώ για να το κάνουμε. Θα πρέπει όμως η διαχείριση των σχετικών πόρων να γίνει με μία σύνεση διότι χρήματα που ξοδεύονται τώρα θα μας λείψουν στο πέρας του προγράμματος για άλλα αναπτυξιακά έργα που τότε θα χρειαζόμαστε.

Άρα εδώ θα χρειαστεί να υπάρχει και ένα σημείο ισορροπίας.

- Πότε αναμένεται το πρόγραμμα στήριξης για τον τουρισμό; Θα ισχύει και σε αυτό το πρόγραμμα το κριτήριο μείωσης τζίρου κατά 30%;

Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα στήριξης για τον τουρισμό μόλις πάρουμε την πρώτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη το σχέδιο έχει σταλεί και αναμένουμε την έγκριση.

Ασφαλώς η μείωση του τζίρου θα είναι απαραίτητο κριτήριο διότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε προγράμματα Covid.

- Όσον αφορά στη γενικότερη στρατηγική για τα μέτρα στήριξης στη φάση της μετάβασης προς την κανονικότητα, η σύσταση ανά την ΕΕ για πιο στοχευμένες δράσεις αλλά με έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και των εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες πώς θα ξεδιπλωθεί από το υπουργείο σας το επόμενο διάστημα;

Είμαστε σε συνεχή συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους συναδέλφους μου υπουργούς. Άλλωστε τα προβλήματα της μετάβασης στη μετά-Covid οικονομία δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι πανευρωπαϊκά. Και οι πολιτικές που σχεδιάζονται δεν θα είναι μόνο ελληνικές, θα είναι πανευρωπαϊκές.

Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα συμμετέχει ως μία από τις χώρες που, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου, της κυρίας Βεστάγκερ, στη διαχείριση των οικονομικών πόρων της πανδημίας αποτελέσαμε χώρα πρότυπο. Για αυτό άλλωστε, όπως είπα και πριν, ανεβήκαμε στις πρώτες θέσεις απορρόφησης του ΕΣΠΑ: πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 9οι στο Ταμείο Συνοχής.

- Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης; Ο τζίρος ήταν ικανοποιητικός σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν;

Το λιανεμπόριο, τις πρώτες μέρες που ανοίξαμε, κινήθηκε χαμηλά. Όμως όσο πλησιάζαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα ανέβηκε και τώρα κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η εστίαση από την αρχή πήγε εξαιρετικά καλά. Ήταν εντυπωσιακή η έναρξη της εστίασης. Φαίνεται ότι ο κόσμος είχε μεγάλη ανάγκη να βγει έξω.

- Εκτιμάτε ότι θα μπορέσουν να αρθούν άμεσα κάποιοι από τους περιορισμούς που ισχύουν; Γενικότερα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές;

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί με τον ρυθμό που τώρα έχουμε, δηλαδή άνω των 100.000 ημερησίως, όλα θα πάνε καλά. Σε λίγες εβδομάδες η πρόοδος των εμβολιασμών θα έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση της πανδημίας και η πτώση της πανδημίας θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε πολλούς βαθμούς ελευθερίας.

Ούτως ή άλλως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και ως επιβράβευση.

- Πρόσφατα αναφερθήκατε σε ένα σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία και τη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής. Θα μας μιλήσετε για τους στόχους το προσεχές διάστημα;

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας πήγε εξαιρετικά καλά. Ήδη έχουμε συστήσει τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας με εκπροσώπους της βιομηχανίας και εκπροσώπους των Υπουργείων που θα εξετάσει τις τομεακές πολιτικές και θα τις παρουσιάσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Στόχος μας είναι από την 1/1/2022 η χώρα να μπει σε μία συγκροτημένη, εθνικώς εγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική. Η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία ως Υπουργός Βιομηχανίας είναι να αντιστρέψουμε την παρακμή της βιομηχανίας που ακολούθησε η χώρα, τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν και να γυρίσουμε σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Το είχαμε κάνει στο παρελθόν, άρα μπορούμε να το κάνουμε και τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider