Πέφτει έξω με τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέφτει έξω με τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ;
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται από μελετητές της BIS βάζουν ερωτηματικά για την ακρίβεια των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι ισχυρότερες από τις προβλεπόμενες.

Η μελέτη των Gabriele Galati, Richhiled Moessner και Maarten van Rooj που δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου στην επίσημη ιστοσελίδα της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) αμφισβητεί την εγκυρότητα των εκτιμήσεων της ΕΚΤ όσο αφορά τον πληθωρισμό.

Το γεγονός ότι η δημοσίευση γίνεται από την BIS έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και λίγο πολύ είναι μάλλον βέβαιο, ότι θα υποχρεώσει τους αναλυτές της ΕΚΤ να πάρουν άμεσα θέση.

Η μελέτη των τριών οικονομολόγων της BIS υποστηρίζει ότι στην βάση των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν η πρόβλεψη για αυξημένο πληθωρισμό την επόμενη περίοδο (δεκαετία) είναι μία περισσότερο πειστική εκτίμηση από εκείνη της προσωρινής αναθέρμανσης του πληθωρισμού στην οποία βασίζει η ΕΚΤ μέχρι σήμερα την πολιτική της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής οι μεσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα ολλανδικά νοικοκυριά στα οποία έγινε η έρευνα, δείχνουν ότι δεν συμβαδίζουν με εκείνα της ΕΚΤ.

Τα ολλανδικά νοικοκυριά φαίνεται να ανησυχούν για τον ψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μεσο-μακροπρόθεσμα. Η έρευνα αυτή είναι μία από τις ελάχιστες που έχει στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και όχι μόνο στις αναλύσεις επαγγελματιών του χώρου. Και αυτό της δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι:

• Οι μεσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σε διπλάσιο επίπεδο (4%), από εκείνες της ΕΚΤ (κάτω του 2%).
•Οι εκτιμήσεις όσο αφορά τις πληθωριστικές προσδοκίες για μεγαλύτερο πληθωρισμό είναι σε πολύ υψηλότερα ποσοστά (28%) κατανεμημένες στα νοικοκυριά από ότι οι προσδοκίες που συμβαδίζουν με τις προβλέψεις της ΕΚΤ (12%). Αυτό υποδηλώνει σύμφωνα με την μελέτη ότι η εκδήλωση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό οφείλεται κυρίως στον αναμενόμενο υψηλότερο και όχι χαμηλότερο πληθωρισμό.

Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις για τον πληθωρισμό, των υπεύθυνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ…

Η έρευνα χρησιμοποιεί τα δεδομένα της De Nederlandendsche Bank που έγινε σε νοικοκυριά των Κάτω Χωρών «δείγμα» το οποίο θεωρείται αξιόπιστο γενικότερα για την Κεντρική Ευρώπη.

Στόχος της μελέτης ήταν να ερευνηθεί το κατά πόσο οι εκτιμήσεις και οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι «αγκιστρωμένοι» στα πραγματικά δεδομένα και τις προσδοκίες των νοικοκυριών που με την συμπεριφορά τους διαμορφώνουν και τα δεδομένα του περιβάλλοντος για τον πληθωρισμό.

Και το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο τι περιμένουν – και με βάση αυτό συμπεριφέρονται – τα νοικοκυριά και τι εκτιμά η ΕΚΤ.

Η απόκλιση αυτή δημοσιευμένη από την BIS ένα περίπου μήνα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, όπου τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ε.Ε. θα κρίνουν και το πώς θα δρομολογηθεί η exit strategy της ΕΚΤ από το PEPP, ασφαλώς και θα χρησιμοποιηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της έρευνας αυτής προδικάζουν και τις θέσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών από την Ολλανδία και το Βέλγιο υπέρ της σταδιακής αναστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η θέση αυτή έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πίεση της Bundesbank για άμεση σύνδεση της νομισματικής πολιτικής με τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας στην Ε.Ε. Δηλαδή αποφάσεις που θα βάζουν από τώρα στο ημερολόγιο την εκκίνηση του σταδιακού tapering στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο η κα Λαγκάρντ και η πλειοψηφία – προς το παρόν – του Εκτελεστικού Συμβουλίου δεν θέλουν προς το παρόν να ακούσουν… κουβέντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider