Γιατί ο χρυσός γυρίζει και πάλι προς τα 1.800 δολάρια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο χρυσός γυρίζει και πάλι προς τα 1.800 δολάρια
Η τιμή του «χάρτινου» χρυσού ξαναγυρίζει προς τα πάνω σχεδόν σταθερά, αν και σε μεγάλη υστέρηση από τις τιμές του «φυσικού» χρυσού. Προειδοποιήσεις από τους δείκτες πληθωρισμού αλλά παραμένει ισχυρή η υπνωτική… ευωχία των αγορών.

Ο χρυσός, στην διάρκεια της ιστορίας, έχει αποδείξει ότι δεν ξέρει να λέει… ψέματα. 

Και αυτή την φορά η επίμονη τάση στροφής του προς τα πάνω – παρά τις αντίθετες χρηματιστηριακές πιέσεις – φαίνεται να διαπερνά την ομίχλη της παρατεταμένης ευωχίας που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές και να τείνει και πάλι ανοδικά στα 1800 δολ.

Η πρωτοφανής νομισματική επέκταση, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη παρέμβαση του Σόιμπλε θα φτάσει μέχρι τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη τα 6 τρισ., πριν καν αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) και κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στις ΗΠΑ, λειτουργεί αναγκαστικά σαν τροφοδοτικό των πληθωριστικών πιέσεων

Και αυτό είναι ένα βασικό εφαλτήριο για τις τιμές του χρυσού σε συνάρτηση με τις αναταράξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΤΚ στην Ευρώπη έχει αρχίσει ήδη να εκτινάσσεται στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, με την Γερμανία να είναι στο 2% σε ετήσια βάση. 

Γεγονός που υποχρεώνει την ΕΚΤ να εντείνει τις αγορές ομολόγων στο δεύτερο τρίμηνο στην δευτερογενή αγορά για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων πάνω από το 1,5% (όταν το αντίστοιχο ελληνικό είναι κάτω του 1%...). 

Ανεξάρτητα από το αν η Fed και η EKT μιλούν για προσωρινά φαινόμενα, οι αριθμοί στην πραγματική οικονομία φαίνεται να λένε άλλα. 

Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα το Bloomberg (Πίνακας 3) για την σύγκριση των τιμών της ξυλείας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ σαν βασικό υλικό κατασκευής κατοικιών και το οποίο είναι ένας βασικός δείκτης των βαθύτερων πληθωριστικών τάσεων. 

Η «τάση» της τιμής του ξύλου αυτού, ενώ «ταξίδευε» σχεδόν παράλληλα και κάτω (την προηγούμενη περίοδο των χαμηλών ή και αρνητικών πληθωριστικών πιέσεων) από τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου, τώρα έχει ξεπεράσει από τα πάνω τα κρατικά ομόλογα, υποδεικνύοντας μία ισχυρή ανοδική πορεία της πληθωριστικής τάσης. 

Αυτές τις επισημάνσεις υπογραμμίζει σαν πραγματικό κίνδυνο σε πρόσφατο – μετά από μεγάλης διάρκειας σιωπή – άρθρο του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προτείνει «ετοιμότητα» για αναθεώρηση νομισματικής πολιτικής και δημοσιονομική πειθαρχία

Όλα αυτά βέβαια λίγο πριν υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις (σήμερα) για την επικείμενη απεμπλοκή του Ταμείου Ανάκαμψης από την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι Γερμανοί δικαστές της Καρλσρούης…

Σε κάθε περίπτωση όμως η «τάση» της τιμής του χρυσού και ειδικά εκείνη που αφορά στην ουγκιά σε φυσική μορφή, είναι ενδεικτική των βαθύτερων δυνάμεων που έχουν αρχίσει να κινούνται στις οικονομίες, παρά το παρατεταμένο πάρτι στα χρηματιστήρια για το οποίο η τάση του χρυσού είναι πάντα μία σοβαρή προειδοποίηση.

Μια τέτοια ισχυρή προειδοποίηση είναι και η επενδυτική συμπεριφορά των Ceo των μεγάλων πολυεθνικών και η οποία αποτυπώνεται στον Πίνακα 2 που παρατίθεται. 

Είναι σαφές ότι μαζικά πλέον οι insiders στα επιτελεία των μεγάλων εταιρειών έχουν αρχίσει να «ξεπουλάνε» μαζικά. Αυτό καταγράφει το σχετικό διάγραμμα αποκαλύπτοντας ότι ειδικά το τελευταίο τρίμηνο που εξετάζει το διάγραμμα, οι επικεφαλής των μεγάλων εταιριών ξεφορτώνονται μαζικά stock options και πακέτα μετοχών, παρά την κατακόρυφη άνοδο των τιμών τους. 

Το φαινόμενο αυτό έχει επισημάνει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν το Insider.gr, αλλά τα τελευταία φαινόμενα είναι εξαιρετικά ισχυρά…

Δείχνουν έμπρακτα να μην έχουν εμπιστοσύνη στην διατηρησιμότητα της ανόδου των τιμών και αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς «παίρνουν» τα κέρδη τους και φεύγουν πριν αναστραφεί το κλίμα. 

Όπως αναφέρεται στην σχετική βιβλιογραφία, η επενδυτική συμπεριφορά των επιτελικών στελεχών των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων δεν καταγράφει μόνο την επενδυτική τους στόχευση και κινητικότητα, αλλά σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων και τις προβλέψεις τους όσο αφορά την πορεία της οικονομίας… 

Κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι όπως δείχνει ο Πίνακας 1, αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται σε ένα περιβάλλον που η αύξηση της εισροής κεφαλαίων στο χρηματιστήριο είναι πρωτοφανής. Μόνο στις αμερικανικές αγορές έχουν εισρεύσει το τελευταίο δωδεκάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg περί τα 376 δισ. δολ. κάτι που αποτελεί την Τρίτη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στην WS τα τελευταία 100 χρόνια. 

Και όχι άδικα αν συνυπολογίσει κανείς ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα – σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία – η κεφαλαιοποίηση των αγορών αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. δολ.! 

Μέσα από αυτή την ακραία αντιφατική εικόνα και σ’ αυτό το περιβάλλον είναι που αρχίζει να αναδύεται και πάλι η ανοδική τάση της τιμής του χρυσού. Ίσως σαν μία τελευταία προειδοποίηση για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας…      

insider

insider

 

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider