Ελλάδα
14-04-2021 | 16:24

ΕΚΤ: Πώς θα ήθελαν οι πολίτες της ΕΕ ένα μελλοντικό ψηφιακό ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πώς θα ήθελαν οι πολίτες της ΕΕ ένα μελλοντικό ψηφιακό ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την προστασία της ιδιωτικότητας και του απορρήτου προκρίνουν πολίτες και επαγγελματίες της ευρωζώνης ως το βασικότερο ζητούμενο από ένα μελλοντικό ψηφιακό ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη δημοσίευση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε η ΕΚΤ σχετικά με το πώς θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι πολίτες ένα πιθανό μελλοντικό ψηφιακό ευρώ.

Η δημόσια διαβούλευση παρέχει πολύτιμη συμβολή στην απόφαση του Ευρωσυστήματος στα μέσα του 2021 σχετικά με την έναρξη επίσημης έρευνας για το ψηφιακό ευρώ. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας περισσότερες από 8.200 απαντήσεις - μια συμμετοχή ρεκόρ για δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ. Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ιδιώτες (94%). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες, όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, έμποροι και εταιρείες τεχνολογίας.

Οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (47%), την Ιταλία (15%) και τη Γαλλία (11%).

Η ανάλυση επιβεβαιώνει, σε γενικές γραμμές, τα αρχικά ευρήματα της ΕΚΤ. Πιστοποιείται ότι αυτό που το κοινό και οι επαγγελματίες θέλουν περισσότερο από ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα είναι η προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικότητάς τους (43%), ακολουθούμενη από την ασφάλεια (18%), την ικανότητα πληρωμής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ (11%), χωρίς επιπλέον κόστος (9%) και τη δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).

«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι ένα ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών που επισημαίνονται στη δημόσια διαβούλευση», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Fabio Panetta.

Βάσει των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, το απόρρητο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού ευρώ τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες, ειδικά για τους εμπόρους και άλλες εταιρείες. Και οι δύο ομάδες είναι υπέρ του να πληρούνται προαπαιτούμενα από το ψηφιακό νόμισμα ώστε να αποτρέπονται παράνομες δραστηριότητες, ενώ λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις από μέλη του κοινού υποστηρίζουν τα προαπαιτούμενα για την ύπαρξη πλήρους ανωνυμίας.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία των διαμεσολαβητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ και υποδεικνύουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα τραπεζικά και συστήματα πληρωμών. Θα ήθελαν πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται πέρα ​​από τις βασικές ψηφιακές πληρωμές σε ευρώ.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες. Θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.

Η ΕΚΤ έλαβε πολλές τεχνικές προτάσεις από τους ερωτηθέντες. Σύμφωνα με το ένα τέταρτο των ιδιωτών που ερωτήθηκαν, οι λύσεις τελικού χρήστη που περιλαμβάνουν (έξυπνες) κάρτες ή ένα ασφαλές στοιχείο σε smartphone θα ήταν προτιμότερο να διευκολύνουν λειτουργίες που προσομοιάζουν με μετρητά. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες αναφέρουν την ανάγκη διατήρησης ορίων, κλιμακωτών αμοιβών ή συνδυασμού των δύο, για τη διαχείριση του ποσού του ψηφιακού ευρώ σε κυκλοφορία. Σε αυτό συμφωνεί  παρόμοιο ποσοστό των επαγγελματιών που ερωτήθηκαν.

Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διαβούλευση δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικές των απόψεων του πληθυσμού της ΕΕ, καθώς η διαβούλευση ήταν ανοιχτή σε όλους και οι ερωτηθέντες συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία. Ωστόσο, παρέχουν σημαντική συμβολή στην αναλυτική και πειραματική εργασία της ΕΚΤ και στην επικείμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το εάν θα ξεκινήσει μια επίσημη φάση έρευνας ενόψει της πιθανής έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.