DBRS: Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Πρόκληση η αξιοποίηση των πόρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Πρόκληση η αξιοποίηση των πόρων
Λόγω της φύσης του Ταμείου, η αξιοποίηση των κονδυλίων ίσως αποδειχθεί πρόκληση και απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων από τη δημόσια διοίκηση

Σημαντικό στήριγμα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Ελλάδας θα αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Τα κεφάλαια του Ταμεία θα διατεθούν σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση την ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Ωστόσο λόγω της φύσης του Ταμείου, η αξιοποίηση των κονδυλίων ίσως αποδειχθεί πρόκληση και απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων από τη δημόσια διοίκηση, σημειώνει το στέλεχος του οίκου Σπυριδούλα Τζίμα.

Για την αποδοτική αξιοποίηση των κονδυλίων θα απαιτηθεί ισχυρή κρατική δέσμευση και διοικητική ικανότητα για τη διαχείριση των κεφαλαίων. Ευρύτερα, η θετική επίπτωση του Ταμείου στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις ομαλές εγκρίσεις εκταμιεύσεων και τον καταμερισμό των πόρων σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο οίκος υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων τα επόμενα 5 χρόνια. Από τα 30,5 δισ. ευρώ, τα 17,8 δισ. ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2019) είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ (7%) είναι δάνεια που θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider