Ε. Αχτσιόγλου: Χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ε. Αχτσιόγλου: Χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ότι «μόνη η άρση του lockdown επ’ ουδενί δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Σημαντικό «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους ζητά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ως μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη της στη Real News, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει πως «για τα χρέη προς τις τράπεζες, που επίσης διογκώθηκαν, και μπορεί και πρέπει να υπάρξουν μέτρα ρύθμισης, όπως εξάλλου προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, που δεν τηρείται. Πέραν αυτών, θα καταθέσουμε και μια ολιστική πρόταση διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και των χρεών προ πανδημίας, η οποία είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει τον άκρως αντικοινωνικό πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ».

Ακόμα, η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ότι «μόνη η άρση του lockdown επ’ ουδενί δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Δεν αρκεί για να αντιστρέψει τη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς μία στις τρεις είναι έτοιμη για λουκέτο, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης, ούτε να απαντήσει στις αγωνίες 2 εκατομμυρίων εργαζομένων που ραγδαία φτωχοποιήθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Εδώ ακριβώς υπάρχει το μεγάλο κενό στην κυβερνητική πολιτική. Δεν έχει κανένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σήμερα χρειάζεται ένα σχέδιο άμεσης επανεκκίνησης, που θα δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των σωρευμένων χρεών και θα παρέχει εργαλεία ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να καλύψουν αναβαλλόμενες υποχρεώσεις, αλλά και δαπάνες τους για τη νέα σεζόν (αγορά εμπορευμάτων κ.λπ.), που θα διαμορφώνει πλαίσιο διασφάλισης θέσεων και σχέσεων εργασίας. Δεν είναι μόνο ζήτημα ανάκαμψης, αλλά και διαμόρφωσης όρων υγιούς ανταγωνισμού. Αν αυτό το σχέδιο δεν υπάρξει, θα επέλθει βίαιη εκκαθάριση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τραγικές συνέπειες και για τους εργαζομένους τους, και θα επιβιώσουν μόνο μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η επιμονή της κυβέρνησης στην ίδια συνταγή, που έχει οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κατάρρευση, επιβεβαιώνει ότι η εκκαθάριση αυτή είναι μέρος του στρατηγικού σχεδίου της».

Για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως «στο στο σκάνδαλο επανιδιωτικοποίησης της Πειραιώς όχι απλώς δεν φροντίζει για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά, αντιθέτως, κάνει τα πάντα για να μεθοδεύσει την απαξίωση των μετοχών του Δημοσίου και τελικά τη ζημία του κατά δισεκατομμύρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider