Δύο σημαντικά «μηνύματα» από τη Σύνοδο Κορυφής

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο σημαντικά «μηνύματα» από τη Σύνοδο Κορυφής
Η μόνιμη, πέραν των SURE και NGEU, έκδοση ευρω-ομολόγων και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι τα δύο «μηνύματα» της Συνόδου Κορυφής, που συνοδεύουν την έναρξη έκδοσης του πρώτου πακέτου των 900 δισ. ευρώ ομολόγων από την Κομισιόν.

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι ήταν χαμηλών τόνων αλλά τόσο σαφής που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για αρνητικό σχόλιο από τους συναδέλφους του στην Σύνοδο Κορυφής, που άρχισε χθες με την διαδικτυακή παρουσία Μπάϊντεν.

Αφού ζήτησε από την κα Φον Ντερ Λάινεν την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να «κρατήσουν» τα αποθέματα της AstraZeneca που ανακαλύφτηκαν «κρυμμένα» στην Ιταλία (29 εκ. δόσεις), την Ολλανδία και το Βέλγιο, άνοιξε το μεγάλο θέμα της επόμενης ημέρας: ευρω-ομόλογα και νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το θέμα της Astra Zeneca διερευνάται για να αυξηθεί η τροφοδοσία των εμβολίων στις χώρες μέλη, ένα εμβόλιο που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως μειωμένης αποτελεσματικότητας (κάτω του 80%) σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινώσει η εταιρεία αρχικά.

Για το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης της επόμενης ημέρας στην οικονομία της ευρωζώνης ο κ. Ντράγκι από την θέση του πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ήταν σαφής.

Όσο αφορά την έκδοση ευρωομολόγων, όπως είπε «Το γνωρίζω ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να τον περπατάμε… Είναι ενας στόχος μακροπρόθεσμος αλλά πρέπει να δεσμευθούμε πολιτικά σ’ αυτόν».

Στο μεταξύ βέβαια τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει από την Κομισιόν με τις τέσσερεις εκδόσεις για την χρηματοδότηση του SURE και τις επόμενες που έρχονται για την χρηματοδότηση του NGEU.

Η Ελλάδα έχει ήδη απορροφήσει 2,37 δισ. ευρώ μέσα από την δεύτερη και την τρίτη έκδοση ευρωομολόγων για το SURE.

Συνολικά θα εκδοθούν περί τα 900 δισ. ευρώ ευρωομολόγων μέσα στην τετραετία 2021 – 2024.

Η Κομισιόν μέσα στα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους στην Ευρώπη.

Ο χάρτης του ευρωπαϊκού χρέους αλλάζει ριζικά με τις Βρυξέλλες να γίνεται ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Και για το πως θα γίνει η διαχείριση του χρέους αυτού από τις χώρες που θα το απορροφήσουν – όπως άλλωστε και τις άλλες πηγές ευρωχρέους ESM, ΕΤΕπ, κ.λ.π. - μίλησε ο κ. Ντράγκι προαγγέλλοντας για δεύτερη φορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως είπε «πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο για την δημοσιονομική πολιτική που θα είναι σε θέση να μας βγάλει από αυτή την κρίση…».

Κανείς, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε, δεν πήρε αρνητική θέση στην τοποθέτησή του.

Άλλωστε για την ίδια τοποθέτηση έχει κάνει δύο φορές μέχρι τώρα όσο αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και η κα Λαγκάρντ.

Το πρόβλημα όμως για τους ηγέτες της Ε.Ε. χθες δεν ήταν οι θέσεις Ντράγκι, που έθεσε και κανείς δεν αμφισβήτησε στην συζήτηση της Συνόδου Κορυφής.

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει ότι οι Ευρώπη δεν μπορεί ακόμα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα όσο η πανδημία την βυθίζει σε νέα παρατεταμένα lockdown από τα οποία η έξοδος δεν μπορεί να διασφαλισθεί με τον τρόπο που η Κομισιόν «δουλεύει» με τα εμβόλια…

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος κορυφής: Βοήθεια στην Τουρκία με πολλές επιφυλάξεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider