Moody's: Πλήγμα για το πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ ο αργός εμβολιασμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Πλήγμα για το πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ ο αργός εμβολιασμός
Ακόμα και αν το πιστοποιητικό είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι, ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών θέτει περιορισμούς στα οφέλη του και ιδιαίτερα στις χώρες που είναι εξαρτώμενες από τον Τουρισμό.

Πρακτικά δύσκολη χαρακτηρίζει την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το καλοκαίρι η Moody's, τονίζοντας πως οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και το απόρρητο αποτελούν εμπόδιο στην αποδοχή της συμφωνίας τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και από τους πολίτες. 

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ακόμα και αν το πιστοποιητικό είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι, ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών θέτει περιορισμούς στα οφέλη του και ιδιαίτερα στις χώρες που είναι εξαρτώμενες από τον Τουρισμό. Ο μέσος όρος ηλικίας κάποιου που έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου εντός της ΕΕ είναι 62,9, σε σύγκριση με το 61,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 59,3 στις ΗΠΑ και το 45,7 στο Ισραήλ.

Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί τουρίστες διεθνώς είναι από 45 ετών και κάτω, ενώ πολλοί ταξιδιώτες άνω των 45 είναι πιθανό να συνοδεύονται από νεότερα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτός αν εμβολιαστεί πριν από τον Ιούνιο ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού, το οποίο είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει τα ταξίδια αναψυχής, η χρήση των τεστ από μόνη της δεν θα ενισχύσει σημαντικά τους αριθμούς των τουριστών πάνω από τα επίπεδα του 2020. Η ΕΚ έχει ως στόχο να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού «μέχρι το καλοκαίρι».

 

insider



Σύμφωνα με τη Moody's, η αποτυχία να θεσπιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού ΕΕ αυτό το καλοκαίρι θα πλήξει τις περισσότερες οικονομίες και ιδιαίτερα τις τουριστικές. Το 2020, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι ανησυχίες των καταναλωτών οδήγησαν σε μείωση κατά 57% των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 74%. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις μειώθηκαν πάνω από 70% στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Μάλτα και στην Ισπανία. Αυτοί οι τέσσερις κυρίαρχοι μαζί με την Πορτογαλία, την Κροατία και την Ιταλία παρουσίασαν τις ισχυρότερες οικονομικές υφέσεις στην ΕΕ το 2020, μεταξύ 5,1% και 11%. 

Ως αποτέλεσμα, θα αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμων αρνητικών επιπτώσεων σε αυτές τις οικονομίες, καθώς επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στον Τουρισμό είναι πιθανό να εξαφανιστούν οριστικά, εκτός εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη σε αυτό τον κλάδο. Ωστόσο, και η επιπλέον στήριξη με τη σειρά της θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ήδη εξασθενημένη δημοσιονομική ισχύ χωρών, όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider