Ελλάδα
18-03-2021 | 17:21

Έπεσαν υπογραφές με την ΕΤΕπ για τα προγράμματα «Ηλέκτρα» και «Α. Τρίτσης»

Newsroom
Μοιράσου το
Έπεσαν υπογραφές με την ΕΤΕπ για τα προγράμματα «Ηλέκτρα» και «Α. Τρίτσης»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ως μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 875 εκατ. ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης».

«Θα ήθελα να εστιάσω συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμυρίων που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να στηρίξει τους Δήμους και να ενδυναμώσει την προσπάθεια τους προς ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Το μέλλον αυτό σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την προστασία της κοινωνίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως θύελλες, πλημμύρες και κύματα καύσωνα. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίνει στους Δήμους της Ελλάδας τα οικονομικά εργαλεία για την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων, με έμφαση σε αυτούς τους καίριους τομείς που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσθέτετε τη χρηματοπιστωτική ισχύ σας στα κεφάλαια της ελληνικής κυβέρνησης για να φτάσουμε στο σύνολο των 2,5 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη Δήμων».

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός  σημείωσε πως «καθώς βλέπουμε το τέλος της πανδημίας με την αύξηση των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε το μέλλον», προσθέτοντας ότι οι δύο τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, δηλαδή η ενεργειακή απόδοση και η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων στους Δήμους, εντάσσονται στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που υπέβαλε η Ελλάδα με πολύ θετική ανταπόκριση από την ΕΕ ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξουν ευκαιρίες και περαιτέρω συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, συνεχάρη την κυβέρνηση για τα επιτεύγματα που υπογραμμίζονται, όπως είπε, από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου. Σημείωσε πως το 2020 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας (άνω των 2,8 δισ. ευρώ) το 44% των οποίων κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμανε πως το ύψος της χρηματοδότησης αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και το όραμα της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα υποστηρίξει επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδική ασφάλεια, διαχείριση νερού κ.ά. ενώ το Ηλέκτρα θα μειώσει την ενεργειακή δαπάνη και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με ενεργειακές επενδύσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως οι δύο νέες συμβάσεις θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση εκατοντάδων τοπικών έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως η συνεργασία της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναδεικνύει τον αναπτυξιακό ρόλο του τελευταίου ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το 30ετές ομόλογο πιστοποίησε την απόλυτη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και συνδυάζεται με το σημερινό καλό νέο που θα προσθέσει αναγκαίους πόρους στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αναβάθμιση 600.000 κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία προκειμένου οι Δήμοι να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως η επιτυχής υλοποίηση των επενδύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.