«Stop» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έως 31-10-2021

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Stop» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έως 31-10-2021
Σύμφωνα με τροπολογία (άρθρο 3) που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, σταματούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου οι κατεδαφίσεις έργων.

«Stop» μπαίνει για τους επόμενους οκτώ μήνες στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης. Σύμφωνα με τροπολογία (άρθρο 3) που κατατέθηκε χτες βράδυ στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίζεται στη Βουλή, σταματούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου οι κατεδαφίσεις έργων.

Επί της ουσίας η ρύθμιση δίνει περιθώριο χρόνου, με βραχυπρόθεσμο στόχο την «αναστολή εκτέλεσης κατεδαφίσεων και συντήρηση των εν λόγω έργων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας νομιμοποίησης/τακτοποίησης» και μακροπρόθεσμο την «νομιμοποίηση/τακτοποίηση, ενδεχόμενη επισκευή και τυχόν ανάπτυξη των εν λόγω έργων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, «αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Κατά την αιτιολόγηση της χρησιμότητας της ρύθμισης, αναφέρεται ότι «έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν προς εκτέλεση πρωτόκολλα κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται παραχώρηση της χρήσης αυτής. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του Covid-19 δεν έχει καταστεί δυνατή ή έχει καθυστερήσει η νομιμοποίηση/τακτοποίηση των εν λόγω έργων με αποτέλεσμα να επίκεινται οι εκτελέσεις πρωτοκόλλων στο άμεσο μέλλον».

Κατά το νομοσχέδιο, υπάρχει πρόβλημα γιατί «σε συνθήκες κανονικότητας θα υπήρχε η δυνατότητα ομαλής διοικητικής διαχείρισης των έργων που εντάσσονται στην αξιολογούμενη ρύθμιση, σε περίπτωση δε εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη, δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα των αρχών και κατά παράβαση της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider