Κομισιόν: «Βλέπει» μεν πρόοδο σε ιδιωτικοποιήσεις αλλά και καθυστερήσεις λόγω πανδημίας – Τι συμβαίνει με το Κτηματολόγιο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Βλέπει» μεν πρόοδο σε ιδιωτικοποιήσεις αλλά και καθυστερήσεις λόγω πανδημίας – Τι συμβαίνει με το Κτηματολόγιο
Τι λέει για Ελληνικό, Εγνατία Οδό, Λιμάνια.

Θετικά σχόλια και εύσημα για την ολοκλήρωση διαδικασιών αλλά και ουκ ολίγες αναφορές για καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς και χρονοδιαγράμματα στο μέτωπο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην Κομισιόν σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η πρόοδος του Κτηματολογίου, περιλαμβάνονται στην 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει επικαιροποιήσεις πλάνων και σχεδίων αρμοδιότητας της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αναμένει ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ, αν και δεν παραγνωρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνει ότι βρίσκει εκκρεμότητες σε μια σειρά από διαγωνισμούς, όπως το Ελληνικό, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Πάντως, σε γενικές γραμμές η έκθεση αναφέρεται, λίγο ως πολύ, στα νέα γνωστά ανανεωμένα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλου οργανισμούς. Ωστόσο, ορισμένες συναλλαγές έχουν καθυστερήσει ή αναμένεται να καθυστερήσουν και λόγω της σημαντικής πτώσης στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ή στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, απόρροια της πανδημίας.

ΕΕΣΥΠ

«Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν μια συγκεκριμένη δέσμευση. Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας συνέχισε να εφαρμόζεται όπως είχε προγραμματιστεί» αναφέρει η έκθεση.

Για την ΕΕΣΥΠ αναφέρει ότι η Εταιρεία και οι κρατικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει το πλέγμα που καθορίζει τα οικονομικά των κρατικών επιχειρήσεων ή τους επιχειρησιακούς και άλλους στόχους για την περίοδο 2020-2022. Ωστόσο, χρειάζεται ενημέρωση και επικαιροποίηση όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας. Επίσης, η έκθεση βλέπει πρόοδο στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ), καθώς σημειώνεται πρόοδος με την υποβολή από τον τεχνικό σύμβουλο όλων των απαιτούμενων εκκρεμών εγγράφων για τη διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού.

Επιπλέον, εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης σε διάφορες εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, ενώ η εκπόνηση ενός γενικού σχεδίου για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου είναι υπό εξέταση από τις αρχές. Αναφορικά με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πακέτο της Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του Μαΐου 2020), η διαδικασία αξιολόγησης και διαλογής βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και οι αρχές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τον πλήρη έλεγχο έως το τέλος Απριλίου.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, το γενικό σχόλιο αναφέρει ότι «έχουν προχωρήσει με το επιτυχές κλείσιμο της συναλλαγής της Μαρίνας του Αλίμου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, υπάρχουν καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση του έργου του Ελληνικού τους επόμενους μήνες και κάποια αναμενόμενη πρόοδο όσον αφορά τις εκκρεμείς ενέργειες που είναι απαραίτητες για την παραχώρηση της Εγνατίας – όλες είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Επίσης, όσον αφορά δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η έκθεση αναφέρει ότι «με σκοπό να προσελκύσει γρήγορα τις επενδύσεις για να υποστηρίξει μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη, η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί στην ολοκλήρωση των συναλλαγών στο Ελληνικό, στα ΕΛΠΕ, τη μαρίνα του Άλιμου, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στην παραχώρηση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Μέχρι τα μέσα του 2021, είχε θέσει στόχο την ολοκλήρωση συναλλαγών στα περιφερειακά λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, στη ΔΕΗ, στην υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα». Προφανώς για κάποιες από τις αναφερόμενες διαδικασίες υπάρχουν «κενά» ή καθυστερήσεις.

Η έκθεση αναφέρεται στην επικαιροποίηση κάποιων διαγωνισμών και στόχων όπως ανακοινώθηκαν από την ελληνική πλευρά τον Ιανουάριο του 2021. Αναφέρεται στην πρόοδο διαδικασιών για το Ελληνικό, στην έγκριση για το Καζίνο, εκτιμώντας ότι θα περάσει από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, κατά την έκθεση, εκκρεμούν ακόμη κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με ορισμένες νομικές υποθέσεις. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στην επιτυχημένη παραχώρηση της Μαρίνα Αλίμου. Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναφέρεται στο νέο χρονοδιάγραμμα της 1η Απριλίου 2021 (υποβολή προσφορών), σε πρόοδο αναφορικά με την τοποθέτηση σταθμών διοδίων και στην αδειοδότηση 14 σηράγγων, ωστόσο, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά την ιδιωτικοποίηση.

Για τα λιμάνια, αναφέρεται στις εξελίξεις με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές με ορίζοντα τις επόμενες ημέρες. Για τη ΔΕΠΑ αναφέρεται η έκθεση στην έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα αναπτυξιακά σχέδια για το 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές, ενώ για την Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Νότια Καβάλας, η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για το πλαίσιο καθορισμού τιμολογίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Κτηματολόγιο

Οσον αφορά στο Κτηματολόγιο, η Κομισιόν βλέπει πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις, βάζοντας το όριο για την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τον Δεκέμβριο του 2024. Η ευθύνη για την επίβλεψη του Ελληνικού Κτηματολογίου μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το 45% της χαρτογράφησης έως το τέλος του 2021, με στόχο την επικύρωση του συνόλου των κτηματολογικών και δασικών χαρτών έως τα μέσα του 2022. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κτηματολογικής χαρτογράφησης έχει εμφανίσει περαιτέρω καθυστερήσεις ενώ υπάρχει μικτή πρόοδος στον κτηματολογικό οργανισμό.

Έως σήμερα, το 34% του Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, το ορόσημο του 45% θα επιτευχθεί στα μέσα του 2022 και θα αναπτυχθεί πλήρως το Κτηματολόγιο έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Η έκθεση βλέπει δύο λόγους για αυτήν την καθυστέρηση. Ο πρώτος είναι οι αργές δηλώσεις των πολιτών και ο δεύτερος σχετίζεται με την πανδημία, η οποία ανέβαλε πολλές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε εγκύκλιο στις 12 Ιανουαρίου 2021 με την ανανέωση των δασικών χαρτών στις υπόλοιπες 59 περιοχές, εκπληρώνοντας έτσι τον στόχο κάλυψης όλης της χώρας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Όσον αφορά την πλήρη λειτουργία του Οργανισμού (Κτηματολόγιο), υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ορισμένους τομείς, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλους. Ορίστηκε η ομάδα διαχείρισης και η εταιρική στρατηγική έχει προχωρήσει. Σε γενικές γραμμές, κατά την έκθεση, ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει επικαιροποιήσει τον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου με νέα ορόσημα και αναθεωρημένους στόχους. Πλην όμως, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο με ορίζοντα την επόμενη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider