Σκυλακάκης: Έρχεται η απόφαση για τα voucher σε μαθητές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Έρχεται η απόφαση για τα voucher σε μαθητές

Στο πρώτο σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας πως αναμένεται η ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας για «ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών με μαθητές» για την αγορά tablet ή ανάλογου εξοπλισμού, ούτως ώστε να παρακολουθούν το ψηφιακό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Είναι κάτι πολύ σημαντικό, για να μην υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων σε ότι αφορά στην πρόσβαση στο ψηφιακό μέρος της εκπαίδευσης», είπε, ενώ έκανε λόγο για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που ξεπερνούν τις 500.000 και για την κάλυψη του κόστους μέσω voucher για την προμήθεια της ψηφιακής συσκευής.

Σημειώνεται πως με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, οι δικαιούχοι που θα λάβουν την επιταγή (voucher) των 200 ευρώ θα είναι ηλικίας από 4 έως 24 ετών και υπολογίζονται σε 560.000, από 325.000 οικογένειες. Αφορά στις οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή σε οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Δηλαδή για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά με ταχείς ρυθμούς και «έχουμε κάνει πάνω από 60 συναντήσεις για πάσης φύσεως θέματα» με την Κομισιόν. «Ετοιμάζεται πυρετωδώς η επιβολή υποβολή του σχεδίου, έχουμε αρκετά έργα σε ωριμότητα για να τα ξεκινήσουμε», τόνισε.

Για τα μέτρα στήριξης ανέφερε πως «ο λόγος για τον οποίο είχαμε από την αρχή πει ότι δεν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή είναι ακριβώς γιατί η πανδημία αυτή είχε τεράστιες αβεβαιότητες. Και μέρος των αβεβαιοτήτων αυτών παραμένει και σήμερα». Περιέγραψε τις υγειονομικές αβεβαιότητες και είπε πως στο κομμάτι και της διαθεσιμότητας των εμβολίων «πιστεύω ότι θα αυξηθεί πάρα πολύ η ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο από τον Απρίλιο και μετά».

«Όλη αυτή η αβεβαιότητα απαιτεί να είμαστε σώφρονες», ανέφερε λέγοντας πως απαιτείται πολλή προσοχή στους πόρους που θα πρέπει να διατεθούν, αλλά και πως υπάρχει η ανάγκη σταδιακά οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι όταν θα λήξει πανδημία θα κινηθούν με τις δικές τους δυνάμεις, ειδικά αυτές που έχουν πληγεί λιγότερο.

«Πρέπει να αποφύγουμε κάθε τρόπο μία νέα δημοσιονομική κρίση», συμπλήρωσε. Για την υστέρηση των εσόδων και για το αν αυτό αλλάζει τον σχεδιασμό ανέφερε πως είναι δεδομένη η επίπτωση του lockdown που δεν μπορούσε προφανώς να προβλεφθεί «αλλά το πώς ακριβώς θα αλλάξουν οι προβλέψεις θα το δούμε σε μεταγενέστερη φάση αφού κλείσει το κεφάλαιο της οξείας κρίσης της πανδημίας και δούμε και την ανάκαμψη».

Εκτίμησε παράλληλα πως η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει στο δημοσιονομικό σημείο που ήταν πριν την πανδημία αλλά κανόνες θα υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα φτιαχτεί φέτος την άνοιξη και είπε ότι θα πρέπει έως τότε να ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο της ΕΕ.

Τέλος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε επίσης πως το ποσό που έχουν λάβει δικαιούχοι ως ενίσχυση από μέτρα στήριξης δεν θεωρείται εισόδημα και άρα δεν μετράει για το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Αναφέρθηκε στα οφέλη και στα κίνητρα για το χτίσιμο του αφορολόγητου και με χάρτινες αποδείξεις. Αναφέρθηκε σε εκστρατεία ενημέρωσης και σε κίνητρα για τη χρήση του μέτρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider