Μια σοβαρή προειδοποίηση από τα «παράγωγα» για τις αγορές

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια σοβαρή προειδοποίηση από τα «παράγωγα» για τις αγορές
Για πρώτη φορά στην μετά το 2009 περίοδο, έχει σχεδόν μηδενισθεί η προσφορά ενός είδους παραγώγων, των αποκαλούμενων variance swaps.

Σε μία παρατεταμένη άνοιξη των χρηματιστηριακών αγορών, με τους retailers πλέον να έχουν εισβάλει στην αγορά και να κερδίζουν την προσοχή του επενδυτικού κοινού με πρωτοφανείς επιτυχίες, δρώντας μέσα από συλλογικές πλατφόρμες, μοιάζει παράδοξο το ακόλουθο φαινόμενο που αξίζει κανείς να δώσει προσοχή.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα για πρώτη φορά στην μετά το 2009 περίοδο, έχει σχεδόν μηδενισθεί η προσφορά ενός είδους παραγώγων, των αποκαλούμενων variance swaps. Αυτά ανέκαθεν αποτελούσαν ένα διαδεδομένο παράγωγο προϊόν διασφάλισης έναντι των μεγάλων αναταράξεων στις τιμές μετοχών αλλά και στις συναλλαγματικές ανισορροπίες.

insider

Ακόμα και στις μεγάλες αναταραχές της αγοράς τα τελευταία δέκα χρόνια, η δυνατότητα αγοράς τέτοιων διασφαλίσεων ήταν εύκολη υπόθεση και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες «πουλούσαν» αυτά τα συμβόλαια σαν… στραγάλια. Και χάρη στην δράση των Κεντρικών Τραπεζών με τα ατέλειωτα QE κέρδιζαν τεράστια ποσά.

Ξαφνικά όμως από τα τέλη του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αρχίζει μία σαφής διολίσθηση στην διάθεση τέτοιων συμβολαίων παρά το γεγονός ότι η σχετική ζήτηση παρέμεινε αυξημένη.

Στην συνέχεια και μετά την πανδημία η πτώση αυτή συνεχίσθηκε παρά την αυξημένη ζήτηση, αλλά δεν εξαφανίσθηκε με τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να συνεχίζουν την παροχή των variance swaps.

Αυτή όμως σχεδόν απότομα σχεδόν μηδενίσθηκε στα τέλη του 2020, αρχές του 2021, με τους συνήθεις χρηματοοικονομικούς φορείς προσφοράς αυτών των παραγώγων να μη ανταποκρίνονται στην τεράστια ζήτησή τους. Τα συμβόλαια variance swaps σχεδόν μηδενίσθηκαν παρά την αυξημένη ζήτηση.

Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται ενώ τα κύματα ρευστότητας συνεχίζουν να παρέχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες όπως και η πρωτοφανής «εισβολή» των retailers στην χρηματιστηριακή αγορά.

insider

Στοιχεία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε αυξημένη ευχέρεια σύναψης τέτοιων συμβολαίων διασφάλισης.

Με άλλα λόγια αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι «ασφαλιστές» αρνούνται να πουλήσουν ασφάλειες…

Το φαινόμενο παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαχυθεί σαν είδηση, εν τούτοις ηχεί σαν καμπανάκι προειδοποίησης για κάτι…μεγάλο που έρχεται. Οι Κεντρικές Τράπεζες βέβαια συνεχίζουν να διακηρύσσουν ότι θα κάνουν και θα δώσουν ότι χρειασθεί για να αποφευχθεί ένα νέο – μεγαλύτερο και βαθύτερο – 2008 σήμερα. Όμως τα variance swaps άλλα λένε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider