Χατζηδάκης: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας κατά 2 μήνες, θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας κατά 2 μήνες, θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις

Την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως σήμερα θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής εργασίας και να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους, με τον όρο να μην γίνονται απολύσεις. Ότι ίσχυε μέχρι τώρα, συνεχίζει να ισχύει, τόνισε, ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά πως ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής τους 12 μήνες της πανδημίας.

Η ενίσχυση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ. Μόνο από αυτό το υπουργείο, έχουν δοθεί 3,5 δισ. ευρώ σε ανέργους για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανέφερε ο υπουργός. Όσον αφορά στο πώς δηλώνονται οι αναστολές, ανέφερε πως στο σύστημα Εργάνη η διαδικασία είναι πλέον προαναγγελτική, ώστε να αποφεύγονται παραβατικές μεθοδεύσεις, και να στηριχθούν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παράλληλα είπε πως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη για την επόμενη μέρα για την εργασία, την κατάρτιση και την επιδοτούμενη απασχόληση. Από τις πρώτες μέρες έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε από την ΕΕ, δεν είναι εποχή για να κάνει κανείς λάθη σε αυτόν τον τομέα, είπε ο κ. Χαζηδάκης.

Στη βιομηχανία εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές, με εξαίρεση ωστόσο τον τουρισμό – εστίαση και το λιανεμπόριο. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς τους κλάδους, η έγνοια μας είναι διπλή. Κάνουμε μια εντατική δουλειά για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα και κατάρτισης και επανακατάρτισης, με ειδική έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Θα στηριχθούν σε αυτά τα προγράμματα για την επόμενη μέρα και θα δοθεί έμφαση και σε απόκτηση προσόντων, είπε.

Τροπολογία για απόδοση ενός αριθμού εθνικών συντάξεων, με αναδρομική ισχύ

Σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως το κράτος δεν υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις του στον τομέα αυτό, ωστόσο συνεχίζεται μια σοβαρή προσπάθεια και το 2020 δόθηκαν 31% περισσότερες συντάξεις σε σχέση με το 2019. Έχουμε 155.000 κύριες, περίπου τόσες επικουρικές και παράλληλες συντάξεις που εκκρεμούν. Κάνουμε προσπάθεια με τροπολογία στη Βουλή να αποδοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων και να δοθεί αναδρομικά από τη στιγμή της αίτησης. Είναι για εμάς η νούμερο ένα πρόκληση, τόνισε.

Για τις νέες συντάξεις είπε πως ανάλογα σε ποιες κατηγορίες ανήκουν -διότι σε κάποιες βγαίνει ήδη ψηφιακά- σε τρεις φάσεις μέσα στο 2021 να μπορούν και αυτές να διευθετούνται άμεσα με αυτόν τον τρόπο. Υπενθύμισε δε πως έχουν ανακοινωθεί 10 επιπλέον μέτρα για το θέμα. Κάνουμε συστηματική προσπάθεια αλλά χρειάζεται χρόνος, είπε. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Σε δύο μήνες περίπου, ίσως και περισσότερο, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να καταβάλλει αυτές τις εθνικές συντάξεις, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα αναδρομικά των κληρονόμων είπε πως δεν δίνονται όλα τα χρήματα σήμερα, παρά μόνο σε όσους είχαν υποβάλλει τα χαρτιά τους εγκαίρως και παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για λεπτομέρειες και χρονοδιάγραμμα τονίζοντας ότι πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τα στοιχεία τους σωστά για να προχωρήσει η πληρωμή.

Καταλήγοντας ανέφερε πως θα δοθεί βάρος και στο θέμα της σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τις κοινωνικές υπηρεσίες, μέσω της αναβάθμισης των σχετικών ιστοσελίδων, των των τηλεφωνικών κέντρων, ενώ και τα ΚΕΠ «θα μπουν στο παιχνίδι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider