Σταϊκούρας: Στα 2,4 δισ. ευρώ τον μήνα το κόστος της πανδημίας στην οικονομία - Νέες ανακοινώσεις μέτρων τη Δευτέρα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στα 2,4 δισ. ευρώ τον μήνα το κόστος της πανδημίας στην οικονομία - Νέες ανακοινώσεις μέτρων τη Δευτέρα
Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το κόστος των σημερινών περιορισμών. Συνέχιση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσο χρειαστεί. Πρόβλεψη για διευκόλυνση στις οφειλές μετά το τέλος των αναστολών.

Αυξήθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ μηνιαίως το κόστος της πανδημίας στην οικονομία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Σε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το μήνα υπολόγισε το κόστος των περιορισμών που ισχύουν από σήμερα και προστίθεται στα 500 εκατ. ευρώ που ήταν το «αντίτιμο» για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μία εβδομάδα πριν.

Προανήγγειλε επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει τη Δευτέρα για το πακέτο μέτρων Μαρτίου. Επίσης κατέστησε σαφές πως το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχισθεί όσο χρειαστεί. Και άφησε να εννοηθεί πως μετά το τέλος των αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα υπάρξει πρόβλεψη για διευκόλυνση στην αποπληρωμή τους πέραν όσων ισχύουν σήμερα.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως στο βασικό σενάριο η υγειονομική κρίση «φαίνεται ότι θα περάσει αρκετά σύντομα». Δηλαδή, εξήγησε, πως ναι μεν κρατάει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά «φαίνεται να είμαστε σε σχετικά πιο χαρτογραφημένα νερά αλλά με πολλές αναταράξεις, από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις που λαμβάνονται» σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό και προφανώς σε εθνικό επίπεδο για περιοριστικά μέτρα.

Περιέγραψε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην προηγούμενη κρίση και στην υγειονομική κρίση, λέγοντας ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν αυξημένες κατά 20 δισ. ευρώ καταθέσεις. Αλλά και ότι συγκρατήθηκε η διόγκωση της ανεργίας λόγω των πολιτικών που ασκούνται. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη, ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας», επισήμανε ο υπουργός.

Για την κοστολόγηση των μέτρων είπε πως 200 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος των περιοριστικών μέτρων σε μηνιαία βάση. Το βάρος αυτό έρχεται επιπλέον των 500 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κοστίζουν σε μηνιαία βάση τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, διαμορφώνεται ένα μηνιαίο κόστος 2,4 δισ. ευρώ. Καθώς οι περιορισμοί στις κόκκινες περιοχές επηρεάζουν το 67% του τζίρου της χώρας. «Άρα αυτές οι αποφάσεις του υγειονομικού πεδίου έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος», είπε.

Εξήγησε πως όσο περισσότεροι νέοι περιορισμοί έρχονται και όσο περισσότερο αυτοί εκτείνονται στο μέλλον, «τόσο δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το κομμάτι των απωλειών». «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να καλύψει όλο το κομμάτι των απωλειών», είπε. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να υπάρχει ο συνολικός λογαριασμός για το κόστος τους.

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνεται τη Δευτέρα

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αναλυτικότερη παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης τη Δευτέρα. Θα γίνει από τον ίδιο, όπως είπε.

Για την κάλυψη των ενοικίων του Μαρτίου επισήμανε πως η παράταση για τον Μάρτιο ήρθε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για τη θέσπιση του μέτρου έως και τον Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για γρήγορα αντανακλαστικά. Εξήγησε πως το διάστημα Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Επίσης οι εργαζόμενοι θα τύχουν αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Επιπλέον, είπε πως υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

Πρόσθεσε ότι τότε θα αξιολογήσουμε αν θα υπάρχουν ρυθμίσεις για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, μιλώντας για το τέλος των αναστολών πληρωμής υποχρεώσεων και το τι θα γίνει μετά. Αναφέρθηκε επίσης στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στην παροχή ρευστότητας μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε Επιτρεπτές Προκαταβολές» είπε κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις που θα γίνουν αρκετά σύντομα.

Προϊδέασε ότι θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα «εξαγγελίες για την επέκταση και τον εμπλουτισμό μέτρων στήριξης». Αλλά, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε απεριόριστους πόρους.

Είπε πως «όσο υπάρχουν περιορισμοί και επεκτείνονται, τόσο οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Θα είμαστε συνεχώς κοντά στην κοινωνία και θα εμπλουτίσουμε τις δράσεις, αλλά όσο κρατάνε περισσότερο τα μέτρα σε περισσότερους κλάδους, τόσο οι πόροι που θα προσθέτουμε δεν θα φτάνουν για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται, αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο».

«Είναι πολύ δύσκολο να πω τώρα», απάντησε σε ερώτημα για το αν θα επεκταθεί το μέτρο κάλυψης των ενοικίων και τον Απρίλιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργεί η οικονομία τον Μάρτιο.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Προανήγγειλε νέο κύκλο πληρωμών πετρελαίου θέρμανσης την Τρίτη και απηύθυνε κάλεσμα σε όσους δικαιούχους δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους να το πράξουν. Προσδιόρισε στο τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου τις πληρωμές για τα ενοίκια Ιανουαρίου.

Εξήγησε πως το ύψος της επιδότησης παγίων δαπανών δεν ορίζεται από την Ελλάδα, αλλά σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και προέρχεται από την επικαιροποίηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων με την οποία αυξήθηκε από 3 εκατ. σε 10 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο στήριξης. Ανάλογα η Κομισιόν ενίσχυσε τις υπόλοιπες παραμέτρους του προσωρινού Πλαισίου από τα 800.000 ευρώ στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο των παγίων δαπανών, υπενθύμισε, ότι θα καλύπτει την περίοδο από το Μάρτιο του 2020 και μετά. Και προϋποθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019. Επισήμανε επίσης πως «είμαστε σε τεχνικές διαβουλεύσεις αυτό το μήνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτως ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία» και πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν συναντήσεις και με τους φορείς της αγοράς. Εξήγησε πως υπάρχει ευελιξία σε κάθε κράτος μέλος να ασκήσει τις δικές του πολιτικές, αλλά στο πλαίσιο των κανόνων που ορίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Ελλάδα πολύ γρήγορα, άμεσα, θα κάνει το βέλτιστο ώστε να γίνει αποδέκτης όλων αυτών των θετικών μέτρων που έχουν εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο υπουργός.

Για τη συμφωνία με την Aegean και τη βοήθεια 120 εκατομμυρίων επισήμανε πως τα στατιστικά στοιχεία για τη βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι είναι λελογισμένο το χρηματικό ποσό. Δεύτερον είπε ότι υπήρχε μείωση του τζίρου κατά 90% και υπήρχε προϋπόθεση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε σε έκθεση της Eurostat η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Κροατία και τη Γαλλία που κάλυψε το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις θέσεις απασχόλησης» επισήμανε. Λέγοντας ότι οι Επιστρεπτέες συνοδεύονται από υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ασχολούμαστε ως κυβέρνηση «και με τα πιστοποιητικά και με την επάρκεια των εμβολίων στην Ελλάδα» είπε. Ανέφερε πως θα ενισχύεται ότι χρειάζεται το σύστημα υγείας.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα βοηθήσει τη διαρθρωτική αλλαγή του μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας. Για την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων σε σχέση με την κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επισήμανε, χρειάζεται άμεσα να στηρίξουμε την οικονομία με τους πόρους που προέρχονται και από τα κονδύλια του React EU και από τις προκαταβολές του Ταμείου, καθώς και από τα δάνεια του SURE.

Διαβάστε επίσης:

Χτίζεται το νέο πακέτο στήριξης με Επιστρεπτέα διαρκείας, Γέφυρα 2 και ενισχύσεις à la carte

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider