IHS Markit: Σταθεροποίηση της μεταποίησης στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IHS Markit: Σταθεροποίηση της μεταποίησης στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του 2021
Σταθεροποίηση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο ξεκίνημα του 2021 δείχνουν τα στοιχεία τον Ιανουάριο.

Σταθεροποίηση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο ξεκίνημα του 2021 δείχνουν τα στοιχεία του PMI® τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, δίνοντας τέλος στην τρέχουσα περίοδο τριών μηνών συνεχούς επιδείνωσης του τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®– PMI®) έκλεισε στις 50 μονάδες στο ξεκίνημα του 2021, τιμή υψηλότερη από τις 46,9 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Η παραγωγή εξακολούθησε να συρρικνώνεται σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο τεσσάρων μηνών συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, η οριακή υποχώρηση συνδέθηκε με τις συνθήκες ασθενούς ζήτησης και με περαιτέρω μείωση της εισροής νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με την Markit, οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οφείλονταν στο κλείσιμο των εταιρειών πολυάριθμων πελατών, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορoνοϊού. Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν εμφανείς τον Ιανουάριο, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε σημαντικά. Οι εταιρείες, στο πλαίσιο της έρευνας, ανέφεραν ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19 ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών.

Ως εκ τούτου, η μέση επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω και με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση παγκοσμίως για εισροές.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι ελπίδες για μια επιτυχημένη διάθεση εμβολίων και για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών υποστήριξαν το κλίμα αισιοδοξίας. Ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν ένα πιο θετικό ξεκίνημα του 2021, καθώς η συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε λόγω της σταθεροποίησης των λειτουργικών συνθηκών. Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, εν μέσω πιο αισιόδοξων προοπτικών για το νέο έτος. Ωστόσο, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν εμφανείς προκαλώντας και πάλι ανησυχίες. Το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση των προμηθευτών, ενώ ταυτόχρονα ώθησαν τις τιμές εισροών σε άνοδο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008, ενώ οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αυξήσουν οριακά τις τιμές χρέωσης. Πολλοί προσπάθησαν να περιορίσουν ανάλογες αυξήσεις στις τιμές πώλησης με τον φόβο ότι δεν θα ήταν ανταγωνιστικοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider