Το «μεγάλο σορτάρισμα», τα λεφτά της Fed και το επικίνδυνο «παιχνίδι» της εβδομάδας που άρχισε

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «μεγάλο σορτάρισμα», τα λεφτά της Fed και το επικίνδυνο «παιχνίδι» της εβδομάδας που άρχισε
Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις να μείνει …αξέχαστη, αν τα όσα μεσολάβησαν την περασμένη εβδομάδα δώσουν συνέχεια σε μία χωρίς προηγούμενο “επανάσταση των retailers” με σημείο εκκίνησης την Wall Street.

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις να μείνει …αξέχαστη, αν τα όσα μεσολάβησαν την περασμένη εβδομάδα δώσουν συνέχεια σε μία χωρίς προηγούμενο “επανάσταση των retailers” με σημείο εκκίνησης την Wall Street.

Οι πρωταγωνιστές, αν και φαίνεται να είναι οι οργανωμένοι πλέον retailers της χρηματαγοράς εναντίον των μεγάλων hedge funds, κρύβουν πίσω τους τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία και την …Fed.

Τι έχει συμβεί και τι …ακολουθεί.

 Η εμφάνιση της πλατφόρμας Robinhood – αλλά και άλλων που ακολούθησαν – μετά την διετία 2014 -15 έχει επιτρέψει την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής στο καθημερινό χρηματιστηριακό trading, χωρίς καμία προμήθεια, εκατομμυρίων νέων κωδικών – των αποκαλούμενων retailers – που κινούνται από απλούς επενδυτές, φοιτητές, συνταξιούχους και επαγγελματίες κάθε είδους, κ.λ.π. Η ραγδαία αύξηση των retail κωδικών είναι σχεδόν παράλληλη χρονικά και ποσοτικά με την επέκταση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.

 Η παρουσία όμως των retailers άλλαξε δραματικά την κατάσταση στην χρηματιστηριακή αγορά, όταν οι retailers άρχισαν να …οργανώνονται μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit, το WallStreetBet, και άλλα μέσα από τα οποία ανακάλυψαν την δυνατότητα συντονισμένης δράσης στις αγορές.

 Στο σημείο αυτό κάποιοι μέσα από τις πλατφόρμες αυτές εντόπισαν ένα «παιχνίδι» που συστηματικά γίνεται από ομάδες hedge funds, τα οποία στοχεύουν στο να βγάλουν κέρδη όχι από την άνοδο κάποιων μετοχών αλλά από την πτώση τους.

Αυτό που κάνουν είναι να στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών κάποιων εταιρειών ή κατά την χρηματιστηριακή γλώσσα να «σορτάρουν» (από την λέξη sort) με πακέτα μετοχών τα οποία δεν έχουν, αλλά «δανείζονται» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εξ ου και αποκαλούνται «σορτάκηδες». (Μέχρι πρόσφατα γνωστά hedge funds ήταν… εγκατεστημένα και στο ΧΑ και εκ του ασφαλούς «σορτάριζαν» τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι που άρχισε η προσπάθεια διαχείρισης των Npls και το σορτάρισμα άρχισε να μειώνεται δραστικά…).

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η στόχευση των Hedge Funds αφορούσε όχι μόνο επίφοβες για το μέλλον τους εταιρείες, αλλά και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των οποίων οι μετοχές βρίσκονται στα μεγάλα χαρτοφυλάκια, στις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κ.λ.π. Μία από αυτές ήταν πρόσφατα και η μετοχή της Tesla του Έλον Μάσκ.

 Αυτό που παρατήρησαν οι «οργανωμένοι» πλέον retailers είναι μία ειδική κατηγορία μετοχών των οποίων ο όγκος των συναλλαγών αποτελούνταν κατά ένα ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% από τα στοιχήματα των «σορτάκηδων». Στις μετοχές αυτές οι «οργανωμένοι» retailers συγκέντρωναν την συντονισμένο τους ποντάρισμα αγοράζοντάς τες μαζικά. Ο όγκος των αγορών αυτών ήταν μεγαλύτερος από το όγκο του «σορταρίσματος» των hedge funds με αποτέλεσμα μετά από κάποια στιγμή τα hedge funds να είναι αναγκασμένα να μπουν με απότομες αγορές στις ίδιες μετοχές για να καλύψουν τις θέσεις τους (για τις μετοχές που δεν είχαν). Ένα φαινόμενο που αποκαλείται “sort squeezing”. Το αποτέλεσμα βέβαια της αθροιστικής παρέμβασης των συντονισμένων retailers και των βίαιων αγορών των hedge funds λόγω του “sort squeezing” έστελνε τις τιμές των μετοχών στον…θεό σε χρόνο μηδέν.

 Αυτό συνέβει την περασμένη εβδομάδα με μετοχές όπως αυτή της GameStop, η οποία από πλευράς οικονομικής σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπιζόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες σαν επενδυτική ευκαιρία, λόγω της άσχημης κατάστασης που έχει περιέλθει λόγω της κρίσης και της πανδημίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτής από 250 εκατ. δολ. εκτινάχθηκε στα σχεδόν 13 δισ. δολ σε χρόνο μηδέν λόγω της κατακόρυφης αύξησης της μετοχής της, μέσω του μηχανισμού που προαναφέρθηκε. Στα τέλη της εβδομάδας η πλατφόρμα Robinhood με μία απόφαση πρωτοφανή στα χρονικά αποφάσισε να διακόψει τις «αγορές» μετοχών της εταιρείας αυτής προφασιζόμενη μεγάλη ανισορροπία στην τιμή της μετοχής της. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο από τους retailers του Reddit και του WallStreetBet, που διαδήλωναν έξω από το χρηματιστήριο, αλλά και από γερουσιαστές των δημοκρατικών – και μάλιστα της αριστερής πτέρυγας – και στελέχη των ρεπουμπλικάνων που απαιτούσαν άμεση ακύρωση των περιορισμών. Η Robinhood υποχρεώθηκε να χαλαρώσει εν μέρη τους περιορισμούς αλλά δεν τους ακύρωσε.

 Πίσω από την ενέργεια της Robinhood αποκαλύπτεται όμως μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση των όσων έγιναν αυτή την εβδομάδα. Τα hedge funds που σορτάριζαν με 2,7 δισ. δολ την μετοχή της GameStop, ήταν αυτά που υποχρέωσαν την Robinhood να κάνει την ανήκουστη για την ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά κίνηση του περιορισμού των συναλλαγών (αυτή την αρμοδιότητα σε έκτακτες καταστάσεις έχει μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Και μπορούσαν να αναγκάσουν την RobinHood να το κάνει αυτό γιατί η πλατφόρμα είχε πελάτες της τα δύο hedge funds στα οποία πουλούσε σε real time τα στατιστικά στοιχεία των συναλλαγών. Τα δύο hedge funds χρησιμοποιούσαν
τα στοιχεία αυτά για να ρυθμίζουν τους αλγορίθμους με τους οποίους παρενέβαιναν στην συνέχεια στην αγορά.

Και ήταν αυτή η δυνατότητά τους που τους επέτρεψε τελικά να καταλάβουν – χωρίς να μπορούν βέβαια να αποφύγουν - σχετικά γρήγορα στην συντονισμένη παρέμβαση των retailers και να μειώσουν τόσο την ζημιά τους ώστε να αποφύγουν μία κατάρρευση τύπου LTCM με άγνωστες στην συνέχεια συνέπειες για την αγορά. Σ΄ αυτό βέβαια συνέβαλε και η διακοπή των συναλλαγών από την RobinHood...

Η επόμενη ημέρα

Η περίπτωση όμως της GameStop και του παθήματος των «σορτάκηδων» έφερε στο φως το γεγονός ότι το «παιχνίδι» του στοιχήματος στην εκβιαστική πτώση των τιμών κάποιων μετοχών το σορτάρισμα:

 αφ’ ενός απασχολεί και απορροφά τεράστιους όγκους κεφαλαίων που εμπλέκονται στο σορτάρισμα και
 αφ’ εταίρου σ’ αυτό το «παιχνίδι» οι αρχικοί χρηματοδότες, επενδυτικά ταμεία εξειδικευμένα σ’ αυτό, στηρίζονται στους ποταμούς ρευστότητας που ξεκινούν από την Fed και τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Και τροφοδοτούν παράγωγα χρηματο-οικονομικά προϊόντα που αποτελούν τα εργαλεία χρηματοδότησης σ’ αυτό το παιχνίδι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν επισήμως αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες το SEC (η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και η νεόκοπη κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρο από την υπόθεση αυτή, καθώς οι αντιδράσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα στις αγορές καθώς τα εκατομμύρια, των οργανωμένων πλέον σε ειδικά φόρουμ retailers, αναμένεται να κινηθούν εντελώς απρόβλεπτα απέναντι στον «χώρο» των hedge funds διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Αυτό το «ανεξέλεγκτο» κοπάδι φαίνεται πλέον να απειλεί όχι μόνο τους επαγγελματίες «κερδοσκόπους» των hedge funds, αλλά και τους κανόνες του «παιχνιδιού» της Wall Street που από το 2009 και μέχρι σήμερα γίνεται με την φανερή χρηματοδότηση της Fed και με εμφανείς κινδύνους για την σταθερότητα του «συστήματος»…

Τα όσα θα συμβούν αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν πόσο βαθύ μπορεί να γίνει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider