Εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ & ταξί οι πιο ευνοημένοι της Επιστρεπτέας 5 - Αναλυτικά τα στοιχεία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ & ταξί οι πιο ευνοημένοι της Επιστρεπτέας 5 - Αναλυτικά τα στοιχεία
Πώς θα διανεμηθούν τα 1,5 δισ. ευρώ. Πόσοι είναι οι επιλέξιμοι ανά κλάδο και τι θα πάρουν. Ξεκίνησαν χθες οι αιτήσεις, αύριο πρώτες πληρωμές.

Οι κλάδοι οι οποίοι παραμένουν κλειστοί λόγω των αναγκαστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και υπηρεσίες – επαγγέλματα που συνδέονται με την αγορά και έχουν πληγεί είναι οι πιο ευνοημένοι στη διανομή των 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας 5, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αριθμό δικαιούχων που θα λάβουν την Επιστρεπτέα πιο ευνοημένος είναι ο κλάδος των εστιατορίων. Ακολουθεί αυτός των μπαρ, της εκμετάλλευσης ταξί, αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον αγροτικό τομέα.

Αν ο αριθμός των επιλέξιμων συνδυαστεί με το ύψος της μέσης ενίσχυσης, τότε πιο ευνοημένες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες. Το μέσο πόσο ενίσχυσης ανά κλάδο ποικίλει. Τα εστιατόρια κατά μέσο όρο αναλαμβάνουν 4.592 ευρώ και τα ξενοδοχεία 15.900 ευρώ.

Σημειώνεται πως συγκεκριμένοι κλάδοι που δεν επλήγησαν πολύ λόγω της πανδημίας ή βρέθηκαν και στο επίκεντρο έχουν (λόγω τζίρου) μικρό ποσοστό εντάξεων σε σχέση με τις αιτήσεις. Αυτό ισχύει για τα Φαρμακεία (με μέσο ποσό 3.771 ευρώ από τις 3.589 αιτήσεις εντάχθηκε το 9,8), τα ιατρικά επαγγέλματα (μόνο το 22% ήταν επιλέξιμο), εταιρείες ταχυμεταφορών, το εμπόριο τροφίμων κλπ.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει ανοίξει η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων χορήγησης για την Επιστρεπτέα. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών πάρα πολλές εταιρείες (σχεδόν το ήμισυ όσων έκαναν αίτηση) έμεινε εκτός της Επιστρεπτέας εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τζίρος τους είτε αυξήθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2020 (βάση του οποίου υπολογίζεται), είτε η πτώση ήταν χαμηλότερη από 20% (που είναι και το όριο υπαγωγής στο εν λόγω μέτρο).

Στην απόφαση διανομής ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους κλάδους που είναι και σήμερα κλειστοί με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.).

Προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Αιτήσεις υποβάλλονται στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021. Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον, εν εξελίξει, 5ο κύκλο ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888.

Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι: 

  • 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,

  • 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
  • 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Επίσης 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τους σχετικούς ΚΑΔ:

insider

insider

insider

insider

insider

insider

insider

insider

insider

insider

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider