Οι «τυχεροί» της Εφορίας το 2021

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «τυχεροί» της Εφορίας το 2021
Μειωμένοι έως 60% οι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στους κερδισμένους και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια θα είναι οι «τυχεροί» της Εφορίας το 2021. Μετά από πολλά χρόνια θα δουν το φορολογικό λογαριασμό τους να έχει «ξεφουσκώσει». Αντίθετα, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θεωρούνται οι «άτυχοι» της Εφορίας καθώς με το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου λόγω των αναδρομικών που εισέπραξαν τα οποία συνολικά άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό τοπίο του 2021 σκιαγραφείται ως εξής:

- Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς θα διαπιστώσουν αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της μηδενικής παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν μικρότερα εισοδήματα φέτος και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης καθώς τα ποσά των 534 ή 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος καθώς θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60%. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα φανούν τα οφέλη της νέας φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ θα έχει σβήσει τελείως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και οι επαγγελματίες με καθαρά κέρδη μόλις 10.000 ευρώ, που δεν τους αγγίζει η εισφορά αλληλεγγύης, θα επιβαρυνθούν φέτος με φόρο 900 ευρώ όταν το 2020 πλήρωσαν φόρο για το ίδιο εισόδημα 2.200 ευρώ. Θα έχουν δηλαδή, μείωση του φόρου κατά 59% ή 1.300 ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις θα κυμανθούν από 1.322 έως και 3.676 ευρώ για όσους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 και μέχρι 50.000 ευρώ. Όσοι δηλώνουν ετησίως κάτω από 12.000 ευρώ θα έχουν οφέλη μόνο από τις μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι γι’ αυτούς δεν ισχύει ούτε τώρα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επομένως δεν θα επηρεαστούν από τη μη εφαρμογή της το 2021, για τα εισοδήματα του 2020. Ωστόσο, οι φοροελαφρύνσεις και γι’ αυτούς δεν είναι μικρές καθώς θα κυμανθούν από 390 έως και 1.300 ευρώ.

- Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Το «ψαλίδι» ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και φθάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ. Χιλιάδες όμως ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα εμφανίσουν φέτος στην Εφορία μικρότερα εισοδήματα για τα οποία θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

- Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια: Φορολογικό όφελος όμως θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί να έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά εάν εισπράττουν ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 13.000 θα πληρώσει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα των 18.000 ευρώ αλλά θα απαλλαγεί για το εισόδημα των ενοικίων των 13.000 ευρώ πληρώνοντας μικρότερο φόρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider