Τα εμβόλια δεν κάνουν «ανοσία» στις πτωχεύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα εμβόλια δεν κάνουν «ανοσία» στις πτωχεύσεις
Ηχηρές παρεμβάσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες (πρώην και νυν) για την επερχόμενη… πανδημία των πτωχεύσεων. Προειδοποιούν για χιονοστιβάδα πτωχεύσεων στις αναπτυγμένες οικονομίες. Ποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Του Γιάννη Αγγέλη

Όσο πλησιάζει η περίοδος του εμβολιασμού τόσο πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις, σχεδόν αποκλειστικά από τους κεντρικούς τραπεζίτες, για την επερχόμενη πανδημία των πτωχεύσεων.

Οι πρώτες επισημάνσεις ήρθαν από την BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) με βασικό στοιχείο την προειδοποίηση για μια χιονοστιβάδα πτωχεύσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς η εκτόνωση της πανδημίας θα τείνει να επαναφέρει τις οικονομίες στην προ covid περίοδο. Το οικονομικό σοκ από την οικονομική αυτή πανδημία απειλεί να επιφέρει συνέπειες οικονομικές και πολιτικές συγκρίσιμες με εκείνες της πανδημίας.

Σχεδόν αμέσως ο Claudio Borio, επικεφαλής της Νομισματικής και Οικονομικής Διεύθυνσης της BIS, προειδοποίησε ανοικτά ότι η διεθνής οικονομία κινδυνεύει να περάσει από μία κρίση ρευστότητας σε μία κρίση φερεγγυότητας (δηλαδή μη βιωσιμότητας του χρέους).

Στη συνέχεια οι «υπογραφές» αντίστοιχων παρεμβάσεων έγιναν περισσότερο… ηχηρές.

Ο γνωστός σε όλους για το «Whatever it takes» του 2012 Mario Draghi, τέως επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά από μακρά χρονική περίοδο «σιωπής», σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και γνωστό για τις έρευνές του στην Οικονομία Raghouram Rajan, δημοσίευσαν μια από κοινού παρέμβαση με την οποία προειδοποιούν διεθνείς Οργανισμούς και κυβερνήσεις ότι «η κρίση φερεγγυότητας ήδη επηρεάζει τα ισχυρά στοιχεία του επιχειρηματικού τομέα σε πολλές χώρες… Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο και χειρότερο από όσο πραγματικά φαίνεται στην επιφάνεια, λόγω της πρωτοφανούς στήριξης ρευστότητας και της χωρίς προηγούμενο φύσης της εξελισσόμενης κρίσης, που κρύβουν το αληθινό του μέγεθος…».

Στη συνέχεια οι δύο πρώην κεντρικοί τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης στην συνέχεια της πανδημίας και μετά την εκτεταμένη κάλυψη του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς θα επηρεάσουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς ήταν από πριν μη βιώσιμες αλλά και πολύ μεγάλο μέρος των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Στο περιβάλλον αυτό των εκτεταμένων πτωχεύσεων και της δραματικής πτώσης της απασχόλησης, οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν συστάσεις – που λίγο πολύ συγκλίνουν με εκείνες των μελετών της BIS – σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές γενικευμένες στήριξης θα πρέπει να αντικατασταθούν από πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους συνδεδεμένες με την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και των τομέων της οικονομίας που μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτό που κυριαρχεί είναι η προειδοποίηση για το επερχόμενο τσουνάμι των πτωχεύσεων και της δραματικής πτώσης της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε γίνονται παρατηρήσεις που αφορούν στο κρατικό και ιδιωτικό χρέος και στο πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά της «επόμενης ημέρας» έτσι όπως καταγράφονται στις προειδοποιήσεις αυτές, μόνο έμμεσα εντοπίζονται στην πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κυρίως στο σημείο που αναφέρεται στο τρίτο και χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider