Δημήτρης Ντζανάτος: Νέα εποχή ελέγχου – Σε πρώτο πλάνο τα Οικονομικά της Επιτροπής Παιγνίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημήτρης Ντζανάτος: Νέα εποχή ελέγχου – Σε πρώτο πλάνο τα Οικονομικά της Επιτροπής Παιγνίων

Μια νέα εποχή για την Επιτροπή Παιγνίων, σηματοδοτεί η επιλογή του Ορκωτού Ελεγκτή Δημήτρη Ντζανάτου, που χθες πήρε θετική γνώμη για το διορισμό του στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, από την πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη νέα αυτή εποχή, σε προτεραιότητα μπαίνει το ελεγκτικό αντικείμενο της Επιτροπής, και η ανεξαρτησία του Προέδρου της. Και ο νέος Πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος της αγοράς, που γνωρίζοντας καλά όλα τα θέματα των φόρων και τον κόσμο των επιχειρήσεων, μπορεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο να προστατέψει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αυτό εξάλλου τόνισε και ο ίδιος χθες μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών. Ο κ. Ντζανάτος τόνισε ότι μπορεί ως επικεφαλής μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας να είχε χιλιάδες πελάτες, και κάποιοι από αυτούς να είχαν δραστηριότητα στα τυχερά παιχνίδια αλλά πάντα ήταν ανεξάρτητος. «Η εταιρεία που ήμουν έλεγχε και εταιρείες από το χώρο του τζόγου και τον ΟΠΑΠ όταν ήταν στο Δημόσιο, και τον Ιππόδρομο, αλλά πάντα ήμουν ανεξάρτητος, δεν ήμουν υπάλληλος κανενός. Ανεξάρτητος θα είμαι και στη νέα μου θέση», είπε.

Για το ελεγκτικό αντικείμενο, σημείωσε ότι είναι από τις βασικές αρμοδιότητες της Επιτροπής και είναι το αντικείμενό του, και στόχος του είναι να τον κάνει με αποτελεσματικό τρόπο. Η γενική του κατεύθυνση είναι, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και γι' αυτό χρειάζεται ανθρώπους διαδικασίες κα τεχνολογία και με αυτά σκοπεύω να βελτιώσω τη λειτουργία της Επιτροπής. «Θα συνεργαστώ με τους προηγούμενους, θα πάρω τις απόψεις τους και τα επιτεύγματά τους και θα προσπαθήσω να τα πάω ένα βήμα πιο πέρα».

Δεσμεύτηκε ότι το Μάρτιο του 2021 θα παραδώσει την ετήσια έκθεση του 2020, αλλά και του 2019 όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάθεση των Ετήσιων Απολογισμών της Επιτροπής Παιγνίων για τον έλεγχο της Επιτροπής Παιγνίων από τη Βουλή.

Εκτός όμως από τις ικανότητες και την εμπειρία, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, κατά την ακρόασή του στη Βουλή επέδειξε και χαρακτήρα. Αντιμετώπισε με σθένος την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και απάντησε ότι περιμένει αντιδράσεις λόγω της φύσης της θέσης που θα αναλάβει.

«Αυτή η θέση είναι θέση φωτιά», είπε. «Τα συμφέροντα που συγκρούονται είναι μεγάλα και είναι πολύ προφανές και στη Βουλή και έξω. Αλλά, από την ίδια την πορεία μου και τη φύση της δουλειάς μου, δύσκολες δουλειές έπαιρνα και πολλές φορές υπήρχαν και συνέπειες. Επομένως είναι μια συνειδητή επιλογή από μένα γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσω τέτοια προβλήματα, ότι θα ψάχνουν τη ζωή μου, ότι θα μου στέλνουν μπράβους και αυτά έχουν γίνει. Δεν έχω πρόβλημα»….

«Ήμουν στην αγορά. Ποτέ δεν είπα εγώ ότι ήμουν σε κάποιο «παρθεναγωγείο» και είμαι εδώ. Έρχομαι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο τέλος της ζωής μου. Είμαι στην αγορά και ξέρω και πώς παίζεται το παιχνίδι».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης από την Επιτροπή Θεσμών, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύτατη κριτική στον υποψήφιο Πρόεδρο, για διάφορες επιχειρηματικές υποθέσεις, στις οποίες είχε ελέγξει ισολογισμούς ως ορκωτός ελεγκτής.

Επίσης o κ. Κατρούγκαλος τον κατηγόρησε για ανηθικότητα επειδή είχε γράψει άρθρο στα parapolitika.gr στο οποίο εκφραζόταν με λέξεις ανάρμοστες στο δημόσιο λόγο, ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε διαδικαστικό θέμα, λέγοντας ότι η διαδικασία είναι εκτός νόμου επειδή ο υποψήφιος Πρόεδρος δεν είναι ήδη μέλος στο ΔΣ της Επιτροπής Παιγνίων, ο κ Πολάκης έκανε λόγο για κακό παρελθόν αναφέροντας υποθέσεις όπως το Άσυλο Ανιάτων ο κ. Σακοράφα ανέφερε την υπόθεση της ΕΒΖ, ενώ άλλοι βουλευτές ανέφεραν τις υποθέσεις της ΑΣΠΙΣ, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, ΔΑΣΚΑΛΕΑΣ κ.λ.π.

Απαντώντας στις αιτιάσεις, σημείωσε: «Ήμουν πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες με χιλιάδες πελάτες, με 500 εργαζομένους, 30 εκατ. τζίρο. Πελάτες μας ήταν όλοι οι όμιλοι της χώρας, για 21 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, εταιρείες ανεβήκανε εταιρείες βουλιάξανε. Κάποιοι αποδείχτηκαν κλέφτες.

Το κράτος δικαίου που έχουμε έχει κανόνες και υπάρχουν πειθαρχικά όργανα πολύ αυστηρά και υπάρχει και η δικαιοσύνη και κάθε πρόβλημα που ανακύπτει εξετάζεται από τη δικαιοσύνη. Για να έρθω σε αυτή τη θέση δεν είχα ποτέ καμιά ποινή ούτε σε πειθαρχικό ούτε σε ποινικό επίπεδο».

Απαντώντας σχετικά με το άρθρο του που ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, το οποίο έχει προκλητικές εκφράσεις, σημείωσε:

«Όταν γράφω τί σκέφτομαι και τις απόψεις μου, δεν ντρέπομαι να τα πω. Έχω γράψει και στο παρελθόν και άλλα σε πιο οξύ τόνο. Αυτό όμως το άρθρο, ακόμη και αν κάποιος πουριτανός το θεωρεί πολύ βαρύ, είναι πολύ μακριά από το να με κάνει ανήθικο. Έχω μια διαδρομή και μια προσωπική ζωή και την οικογένειά μου εδώ και 40 χρόνια οπότε είναι πέρα από τα όρια, αυτά τα σχόλια».

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ο κ. Δημήτρης Ντζανάτος επελέγη γιατί κρίθηκε κατάλληλος με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι το έργο της Επιτροπής Παιγνίων είναι σημαντικό όχι μόνο για την αγορά παιγνίων αλλά και για την οικονομία της χώρας.

Σημείωσε επίσης ότι η αδειοδοτική διαδικασία για το online είναι σε εξέλιξη και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε τις επόμενες εβδομάδες, ούτε τους επόμενους 1-2 μήνες. Το σχόλιο αυτό διέψευσε φήμες που ήθελαν να ολοκληρώνεται μια πρώτη φάση της αδειοδότησης από τον κ. Καραγρηγορίου, και πέρασε το μήνυμα ότι όλα θα περάσουν από το νέο Πρόεδρο.

Βιογραφικό

Ο κ. Ντζανάτος είναι αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1952 στο Μεσολόγγι. Είναι πρώην Ορκωτός Ελεγκτής με 46 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής απασχόλησης. Υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton Α.Ε. για 21 χρόνια, στο διάστημα από το 1996 έως και το 2017.

Είναι διδάκτορας και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΠΑΜΑΚ και το ΟΠΑ, τα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής, της ελεγκτικής και της φορολογίας. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και τη Φορολογία Εισοδήματος. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ, είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φιλανθρωπικού σωματείου «Άσυλο Ανιάτων».

Επίσης είναι μέλος του ΕΣΥΟΕΛ, ενός οργάνου τεχνικής υποστήριξης του έργου των Ορκωτών Ελεγκτών.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider