Πώς θα μοιραστεί η νέα Επιστρεπτέα Νο5: Θα μετρά ο τζίρος 4μηνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα μοιραστεί η νέα Επιστρεπτέα Νο5: Θα μετρά ο τζίρος 4μηνου
Διατήρηση των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021. Με βάση την πτώση τζίρου το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου θα υπολογιστεί το ποσό που θα διανεμηθεί από την επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5. Το ποσό θα διατεθεί τον Ιανουάριο σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τεράστια επιτυχία στην Επιστρεπτέα 4, στις 448.203 οι αιτήσεις χορήγησης για πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Της Δήμητρας Καδδά

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε η Επιστρεπτέα Νο4 με την υποβολή 448.203 αιτήσεων χορήγησης για ποσό το οποίο φτάνει περί τα 2 δισ. ευρώ και κατά 50% δεν θα επιστραφεί στο κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο βήμα: Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5.

Ενώ στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας το ποσό που αναλογούσε στους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες υπολογιζόταν με βάση την πορεία του τζίρου το 2μηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, στον 5ο κύκλο θα ληφθεί υπόψη η πορεία στο σύνολο του τελευταίου τετραμήνου του 2020 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος). Και τούτο προκειμένου να δοθεί όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές μία δεύτερη ευκαιρία να λάβουν την επιδότηση όσοι δεν κατάφεραν ενταχθούν στην επιστρεπτέα Νο 4 καθώς δεν είχαν την απαιτούμενη πτώση τζίρου κατά 20%.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι το κριτήριο της πτώσης του τζίρου αφορά μόνο στις επιχειρήσεις που δεν τελούν (ή τελούσαν) σε καθεστώς lockdown. Διαφορετικά δεν απαιτείται μείωση του κύκλου εργασιών προκειμένου να λάβουν το ποσό.

Επίσης, από τον 4ο κύκλο και μετά αρχίζει μία ενότητα κατά την οποία θα αφαιρείται από το ποσό που θα καταβάλλεται αυτό που έχει δοθεί σε προηγούμενο κύκλο. Όπως ακριβώς συνέβαινε και με τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας.

Σχετική αναφορά έκανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας χθες στη Βουλή. Ανέφερε ότι «οι Επιστρεπτέες από τον Σεπτέμβριο και μετά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Συνεπώς, η επιχείρηση που τυχόν δεν είχε κριτήρια τζίρου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με δεδομένο ότι έχουμε lockdown τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα αποκτήσει σχετικά κριτήρια τζίρου και θα μπορέσει να πάρει χρήματα για όλη την περίοδο. Το ίδιο θα ισχύει -είναι πολύ πιθανόν- και για τις επόμενες επιστρεπτέες προκαταβολές, όσο χρειαστεί να χρησιμοποιούμε αυτό το μέτρο».

Εξήγησε πως «όλο το μυστικό της Επιστρεπτέας είναι η αυτοματοποίηση. Κανένα ανθρώπινο χέρι, καμία πολιτική παρέμβαση, είναι χρήματα που βγαίνουν από τον αλγόριθμο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο νέος κύκλος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, «ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων». Οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Για τον 4ο κύκλο αναφέρει το ΥΠΟΙΚ πως έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Τα κριτήρια

Θα παραμείνει και στον επόμενο πέμπτο γύρο (αλλά και σε όσους ακολουθήσουν) η υποχρέωση διατήρησης των εργαζομένων. Μάλιστα ενώ μέχρι τώρα ορίζεται ότι πρέπει να μην μειώνει το προσωπικό της μία εταιρεία έως το τέλος Μαρτίου του 2021 (κάτι που στον 4ο γύρο της Επιστρεπτέας οδήγησε στην διασφάλιση 400.000 θέσεων εργασίας), η υποχρέωση επεκτείνεται πλέον: έως τον Ιούνιο του 2021 στον επόμενο γύρο..

Το ποσό καταβολής ξεκινά από 1.000 ευρώ για τα «μπλοκάκια» και κλιμακώνεται σε 2.000 ευρώ για όσους έχουν ατομική επιχείρηση χωρίς προσωπικό και σε 4.000 ευρώ για εταιρείες έως 5 εργαζόμενος. Αυξάνεται ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κάθε εταιρεία στις 8.000 ευρώ (για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους), στις 15.000 ευρώ για εταιρείες με 21 έως 50 εργαζόμενους, στις 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων, ενώ υπάρχει ανώτατο πλαφόν ανά περίπτωση στις 350.000 ευρώ ή στις 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω πόσα είναι τα ελάχιστα που μπορεί να πάει κάθε εταιρεία. Καθώς το τελικό ποσό διαμορφώνεται και με βάση έναν αλγόριθμο που προκύπτει από την πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019 αλλά και με το τον αριθμό του προσωπικού που κάθε εταιρεία έχει χωρίς να το βάλει σε Αναστολή.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (My Business Support). Το 50% του ποσού που συνιστά δάνειο θα πρέπει να καταβάλλεται από το 2022 και μετά με επιτόκιο 0,74% σε 40 δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider