Λαγκάρντ για κορονοϊό: Μεγάλο σοκ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ για κορονοϊό: Μεγάλο σοκ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης
«Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ θα στηρίξουν τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ηχηρό «καμπανάκι» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπό το βάρος της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, εξέπεμψε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας «κλείδωσαν» μέτρα τόνωσης της ρευστότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας», προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως «απαιτείται φιλόδοξη και συντονισμένη, δημοσιονομικού χαρακτήρα, απάντηση στην κρίση που βιώνουμε», στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν, αν απαιτηθεί, δημοσιονομικά μέτρα.

«Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ θα στηρίξουν τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες», ανέφερε, στη συνέχεια, η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της τιμής του πετρελαίου, η Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η βουτιά του «μαύρου χρυσού» αυξάνει τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

«Η πορεία του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της ΕΚΤ», κατέστησε σαφές, μεταξύ άλλων, η κεντρική τραπεζίτης, ενώ, όπως αποκάλυψε «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη λήψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν ομόφωνη».

Οι προβλέψεις

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για εφέτος, ως εξής:

- Ανάπτυξη 0,8% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στο 1,3% το 2021 και στο 1,4% το 2022.

Αμετάβλητες διατηρούνται οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ως εξής:

- στο 1,1% το 2020.

- στο 1,4% το 2021.

- στο 1,6% το 2022.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, επιπλέον μέτρα τόνωσης της ρευστότητας

Αμετάβλητα ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφασίζοντας να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ισχυρών κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα:

- στο 0,00% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης

- στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης

- στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να λάβει επιπλέον μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκειμένου να τη θωρακίσει ενάντια στον κορονοϊό.

Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε:

- Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) προκειμένου να χορηγηθεί άμεσα ρευστότητα στο Ευρωσύστημα.

- Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Οι εν λόγω δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτή την περίοδο, το επιτόκιο στο TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

- Πρόσθετες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος.

- Συνεχίζεται για εκτεταμένη χρονική περίοδο η επανεπένδυση εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Κεφαλαιακοί δείκτες τραπεζών

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης πως θα υπάρξει ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά κάτω από τα επίπεδα κεφαλαίων που προσδιορίζονται στην οδηγία για το Pillar 2, το μαξιλάρι διατήρησης κεφαλαίων (CCB) και τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).

Επίσης, θα επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά εργαλεία που δεν συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1), όπως για παράδειγμα εργαλεία του Tier I ή του Tier II, για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του Pillar II (P2R).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider