Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για αλκοόλ

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για αλκοόλ
Στις χώρες που οι πολίτες τους ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα για αλκοόλ συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Μόλις το 0,9% από τις συνολικές δαπάνες ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά για αγορά αλκοολούχων ποτών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά νοικοκυριό το χρόνο και συνολικά σε 1.231 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται για το 2017 σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ, εμφανίζοντας το ίδιο ποσοστό με την Ιταλία και ελαφρώς υψηλότερο από την Ισπανία (0,8%). Το ίδιο ακριβώς ποσό για αλκοόλ, δαπανούν οι Βούλγαροι, οι Τσέχοι και οι Ισπανοί.

«Πρωταθλητές» στις δαπάνες για αλκοόλ έχουν η Εσθονία, όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν το 5,2% των συνολικών του δαπανών, η Λετονία με 4,9% και η Λιθουανία με 4%.

Alcoohol

Το διπλάσιο (200 ευρώ) διατίθεται για αλκοόλ από κάθε Ιταλό και Πορτογάλο, το τριπλάσιο (300 ευρώ) από κάθε Γάλλο και Κύπριο, ενώ ο μέσος Φινλανδός ξοδεύει ετησίως 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ή σε 300 ευρώ κατά κεφαλήν.

Στα ποσά περιλαμβάνεται και η κατανάλωση που γίνεται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Από το 2007, το ποσοστό των δαπανών κάθε νοικοκυριού για αλκοόλ παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο σύνολο των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την τελευταία δεκαετία τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Ρουμανία (από 2,3% των συνολικών δαπανών το 2007 στο 2,7% το 2017), ενώ τη μικρότερη μείωση στη δεκαετία έχει η Βουλγαρία (από 3% σε 1,7%), η Λιθουανία (0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Φινλανδία (0,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider