Στουρνάρας για ασφαλιστικό: Το σύστημα τριών πυλώνων έχει αναπτυξιακή δυναμική

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στουρνάρας για ασφαλιστικό: Το σύστημα τριών πυλώνων έχει αναπτυξιακή δυναμική
H πρόταση για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων αποτελεί μεταρρύθμιση που «έχει αναπτυξιακή δυναμική, χωρίς να αλλοιώνει τους στόχους ενός συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

H πρόταση για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων αποτελεί μεταρρύθμιση που «έχει αναπτυξιακή δυναμική, χωρίς να αλλοιώνει τους στόχους ενός συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση του βιβλίου «Συντάξεις για νέους - Ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αποτελεί «δομική αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος» η λειτουργία του στο πλαίσιο ενός μοναδικού, κρατικού, πυλώνα που απονέμει συντάξεις σε διανεμητική βάση.

«Ένα τέτοιο σύστημα στερείται αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους δύο παράγοντες που διαμορφώνουν την οικονομική ανάπτυξη: την απασχόληση και την αποταμίευση (τις επενδύσεις)» τόνισε.

«Το σύστημα τριών πυλώνων που προτείνεται από τους συγγραφείς, είναι ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι τομείς δρουν συμπληρωματικά (και όχι ανταγωνιστικά) σε αυτά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα» δήλωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την πλειάδα νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν, κυρίως από το 2010 και μετά, με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος. « Πράγματι, η προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποδίδει» είπε.

Ο διοικητής της ΤτΕ, όμως, πρόσθεσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις και οι μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019 αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κατοικίες: Οι κινήσεις που «κλειδώνουν» την επιστροφή ενοικίου – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου

ΕΦΚΑ: Ολοταχώς προς τη σύνταξη βγαίνει η γενιά των baby boomers - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται

AρρένΑ: Αύξηση πωλήσεων για το «νερό του Ολυμπιακού» - Οι στόχοι της οικογένειας Τσάκου

gazzetta
gazzetta reader insider insider