«Πονοκέφαλος» για τις τράπεζες η διαχείριση των παγωμένων δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πονοκέφαλος» για τις τράπεζες η διαχείριση των παγωμένων δανείων
Ο “Insider” αποκαλύπτει τι εξετάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως

Συσκέψεις επί συσκέψεων, επαφές με συμβούλους αλλά και ασκήσεις επί χάρτου κάνουν όπως μαθαίνω οι τράπεζες για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια που έχουν «παγώσει» λόγω κορονοϊού. Και αν με το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει βρεθεί μια άκρη με τα στεγαστικά, στην επιχειρηματική πίστη, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

«Όταν ένας επιχειρηματίας δεν έχει πληρώσει τίποτε για 12 ή και 24 μήνες, είναι πολύ δύσκολο να του πεις να ξεκινήσει με ολόκληρη τη δόση του, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης», μου εξηγούσε άνθρωπος πολύ κοντά στις διαδικασίες, ο οποίος δεν έκρυβε το φόβο του για μια νέα γενιά επισφαλειών, αλλά και αλλαγής στη κουλτούρα των δανειοληπτών.

«Εκεί που το πράγμα είχε στρώσει, ο κορονοϊός τα τίναξε όλα στον αέρα και πρέπει να δουλέψουμε από την αρχή», προσέθεσε.

Και αυτό ακριβώς κάνουν οι τράπεζες, ώστε –προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου- ήδη σχεδιάζουν προγράμματα που θα εξομαλύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, είτε με μείωση δόσεων, είτε με balloon payments, είτε και με επιμήκυνση δανείων. Κοινός στόχος, να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις νέες επισφάλειες, αλλά και να διευκολύνουν τους πελάτες τους με βάση τα καινούργια δεδομένα. Βέβαια, μένει να αποδειχθεί αν τα σχέδια θα δουλέψουν και στην πράξη…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider