Η μεγάλη αλήθεια για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη αλήθεια για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα
Ο "Insider" αποκαλύπτει τι ψάχνουν οι ξένοι επενδυτές στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών.

Μια μεγάλη αλήθεια, που συχνά περνά απαρατήρητη από την ελληνική αγορά, μου αποκάλυψε στέλεχος μεγάλου επενδυτικού οίκου.

«Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν χρειάζονται την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο investment grade» μου είπε, με λίγο συνωμοτικό ύφος. Όπως μου εξηγούσε, η όρεξη των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets έχει ήδη ανοίξει, ανεξάρτητα από το πότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. «Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο πολυπόθητο investment grade θα δώσει αέρα στα κρατικά ομόλογα, αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερο όφελος για τα εταιρικά ομόλογα», τα οποία ήδη… ξεψαχνίζουν οι επενδυτές, μου είπε χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί, η πραγματική σημασία της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα είναι πως θα ανοίξει την πόρτα του QE της ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα. Δεν σημαίνει όμως κάτι εξίσου σημαντικό για τις εταιρικές εκδόσεις.

Μόνο δύο ελληνικές εταιρείες στο investment grade

Και για του λόγου το αληθές, μου ανέφερε το εξής: Σήμερα μόνο δύο ελληνικές εταιρείες φέρουν αξιολόγηση investment grade, ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τους επενδυτές να επενδύσουν στα εταιρικά ομόλογα που εξέδωσαν πρόσφατα άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η Wind. Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε το στέλεχος του επενδυτικού οίκου, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil δεν έχουν καν rating… κι όμως έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό…

Επίσης, investment grade δεν έχουν ούτε οι ελληνικές τράπεζες, όμως και εκατοντάδες εκατομμύρια «σήκωσαν» και εξαιρετικά ανταγωνιστικά επιτόκια εξασφάλισαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider