Μια σειρά από δέλεαρ, που ξεκινούν από εβδομαδιαίους τόκους και φτάνουν μέχρι τις δωροεπιταγές ετοιμάζονται να «ρίξουν στο τραπέζι» οι τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν εκ νέου τους καταθέτες.

Στόχος τους, να αντλήσουν ρευστότητα, κυρίως από τη δεξαμενή των 40 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται «κάτω από το στρώμα», σε μετρητά.

Ουσιαστικά,  η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης περνά  μέσα από την επιστροφή των καταθέσεων και ταυτόχρονα τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».  Εντούτοις, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν το (δικαιολογημένο) φόβο των καταθετών, που μετά την επιβολή των capital controls θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους.

Τα δύο κίνητρα που ετοιμάζονται να δώσουν οι τράπεζες είναι από τη μία το οικονομικό και από την άλλη η δυνατότητα άμεσης μετατροπής των καταθέσεων σε αμοιβαία κεφάλαια.

Ως προς το πρώτο σκέλος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε εβδομαδιαίο ανατοκισμό των καταθέσεων με επιτόκια της τάξης του 1%. Παράλληλα, θα δίνουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή οι καταθέσεις να μετατρέπονται σε αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων, με μηδενική προμήθεια.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν  να «επιβραβεύσουν» με δωροεπιταγές ή άλλα μέσα όσους επιστρέψουν χρήματα και τα κρατήσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πρόκειται για ένα εφάπαξ κίνητρο για τον «επαναπατρισμό» καταθέσεων , είτε τα χρήματα έρχονται από το εξωτερικό είτε από μετρητά που είχαν «βγει» τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τράπεζες, για κάθε 1.000 ευρώ που επιστρέφει ο κάθε καταθέτης, μπορεί να παίρνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δωροεπιταγή έως και 50 ευρώ. Η εν λόγω δωροεπιταγή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή ακόμα και να λειτουργήσει ως επιστροφή χρημάτων σε πιστωτικές κάρτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, τα νέα αυτά κίνητρα θα δοθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να αποκτήσουν ελευθερία κινήσεων.