Αναστολές σύμβασης, part time εργασία και περικοπές μισθού «ροκάνισαν» τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολές σύμβασης, part time εργασία και περικοπές μισθού «ροκάνισαν» τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2020
Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία έπληξαν καίρια τα εισοδήματα των εργαζομένων, σε τρία μέτωπα.

Έναν χρόνο και κάτι από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, είναι απολύτως σαφές ότι η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία έπληξαν καίρια τα εισοδήματα των εργαζομένων, σε τρία μέτωπα:

1. Αναστολές σύμβασης: Η Ελλάδα ήταν το κράτος - μέλος με το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους. Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους (περίπου 27% των μισθωτών) τέθηκε σε αναστολή τους μήνες των lockdown, επιλογή που οδήγησε σε μείωση των εισοδημάτων και σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου πολλών εργαζομένων.

2. Αναγκαστική «επιλογή» η μερική απασχόληση: Στους μήνες της πανδημίας αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, αν και θα επιθυμούσαν να εργαστούν με κανονικό ωράριο, αλλά δεν βρήκαν θέση πλήρους απασχόλησης. Τη μεγαλύτερη πίεση την υφίστανται τα άτομα ηλικίας 30 έως 64 ετών. Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 ημιαπασχολούμενους θα ήθελαν να εργάζονται με κανονικό ωράριο, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς, μέσα στην πανδημία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ημιαπασχολούμενοι είχαν λιγότερες ευκαιρίες να εργαστούν με κανονικό ωράριο.

3. Μειώθηκε ο μέσος μισθός: Στην Ελλάδα ο μέσος ακαθάριστος μισθός μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2019, αποτελώντας τη δέκατη τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Οι κλάδοι στους οποίους η μείωση των μισθών ήταν εντονότερη, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι της γεωργίας, της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος και των μεταφορών, καθώς και των τεχνών και της ψυχαγωγίας (λόγω της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων).

insider

Ηδη παρατηρείται μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2019 και 2020 οι μεταβολές στα εισοδηματικά κλιμάκια ήταν οριακές, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που λαμβάνουν από 701 έως 900 ευρώ και η μείωση όσων λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Επί εποχής κορονοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός μισθωτών (σχεδόν ένας στους δύο) συγκεντρώνεται στα κλιμάκια 0 έως 500 ευρώ και 701 έως 900 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider