Εργασιακό νομοσχέδιο: Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου και εργάτη - Πόσο αυξάνεται η αποζημίωση απόλυσης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργασιακό νομοσχέδιο: Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου και εργάτη - Πόσο αυξάνεται η αποζημίωση απόλυσης
Η διάκριση της εργασίας του μισθωτού σε εργάτη και υπαλλήλου έχει μεγάλη διαφορά στην αποζημίωση λόγω καταγγελίας της εργασιακής του σχέσης.

Μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργατοτεχνιτών πρόκειται να καταργήσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρει σχετική διάταξη, καταργείται η διάκριση μεταξύ απαλλήλων και εργατών και τερματίζεται το απαράδεκτο καθεστώς που ήθελε οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών να είναι πολύ κατώτερες από τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων.

Με το νομοσχέδιο ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Όσοι ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, είναι εξοικειωμένοι με την λέξη «εργάτης» και «υπάλληλος». Δεν γνωρίζουν όμως όλοι ότι υπάρχουν εννοιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο ιδιοτήτων, οι οποίες διαμορφώνουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.

Η διάκριση του μισθωτού ως εργάτη ή υπαλλήλου εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης εργασίας και όχι από τον περιεχόμενο στη σύμβαση εργασίας χαρακτηρισμό αυτού ή από τον τρόπο της αμοιβής του.

Εργασία του εργάτη θεωρείται εκείνη που προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την καταβολή σωματικής ενέργειας, ενώ, όταν η εργασία είναι προϊόν πνευματικής καταβολής, τότε και εφόσον ο εργαζόμενος έχει την κατάρτιση και εμπειρία που απαιτείται γι` αυτήν και την εκτελεί με υπευθυνότητα, θεωρείται εργασία υπαλλήλου και εκείνοι που την ασκούν ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες, είτε είναι εξειδικευμένες αναφερόμενες σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους, είτε είναι οι γενικές, προσδιορίζουν ξεχωριστά τις αμοιβές των εργατών/εργατοτεχνιτών και των υπαλλήλων.

Οι αμοιβές των εργατών/εργατοτεχνιτών είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές των υπαλλήλων. Διαφορετικός είναι και ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής του εργάτη από τον υπάλληλο:

  • Ο εργάτης αμείβεται με ημερομίσθιο ενώ ο υπάλληλος με μηνιαίο μισθό (αποτελούμενο από 25 ημερομίσθια).
  • Τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών υπολογίζονται και εκείνα διαφορετικά. Για τον εργάτη με βάση το ημερομίσθιο και για τον υπάλληλο με βάση τον μηνιαίο μισθό του.
  • Η διάκριση της εργασίας του μισθωτού σε εργάτη και υπαλλήλου έχει μεγάλη διαφορά στην αποζημίωση λόγω καταγγελίας της εργασιακής του σχέσης. Για μεν τους υπαλλήλους ρυθμίζεται από το Ν. 2112/20, για δε τους εργάτες από το άρθρο 3 παρ. 1 του β.δ. της 16/18.7.1920. Για τα ίδια χρόνια εργασίας, η αποζημίωση του εργάτη θα υπολογιστεί με βάση κάποια ημερομίσθια, ενώ του υπαλλήλου με κάποιους μηνιαίους μισθούς

Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που ενώ ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται αρχικά σας εργάτης, στην πορεία, η φύση ή οι απαιτήσεις της εργασίας του, ουσιαστικά τον ανάγουν σε υπάλληλο εν αγνοία του (ή και όχι), χωρίς ωστόσο να αλλάζει και η μισθολογική του κατάσταση ώστε να αμείβεται με μισθό και όχι με ημερομίσθιο.

Διαβάστε επίσης:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η 4ήμερη εργασία, η αμοιβή της υπερωρίας σε χρόνο και ο ρόλος της ψηφιακής κάρτας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider