Ανατροπή στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Με εξετάσεις και οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπή στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Με εξετάσεις και οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι

Την κατάργηση της έξτρα μοριοδότησης στα κοινωνικά κριτήρια όπως η πολυτεκνία στους διαγωνισμούς πρόσληψης στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεδιάσκεψη με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, συζήτησε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς επίσης τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

Το προεδρείο της ΑΣΠΕ συμφώνησε με την κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου για διεξαγωγή πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού, ώστε να μπαίνουν στο Δημόσιο οι πλέον άξιοι. Αυτό, θα ισχύσει και για τους πολύτεκνους, όπως και για όλες τις ειδικές ομάδες, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος.

Ταυτόχρονα, διευκρινίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, ότι διατηρούνται, ως έχουν, οι ειδικές ποσοστώσεις για πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑμΕΑ και συγγενείς ΑμΕΑ.

Υπενθυμίζεται πως στις εποχικές προσλήψεις τα έξτρα μόρια για πολύτεκνους ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας φτάνουν στις 50 μονάδες για κάθε τέκνο, ενώ για τους τρίτεκνους ή τέκνο τρίτεκνης οικογένειας ανέρχονται σε 40 μονάδες για κάθε τέκνο.

Βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης που γίνεται αποτελεί η ενίσχυση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ταχύτητας στην επιλογή προσωπικού, που θα εξασφαλίζεται μέσω γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού, ώστε να βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, με τελικό στόχο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας.

Τα μόρια των πολύτεκνων

Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, τα τέκνα τους όμως προστατεύονται και απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα για όσο διάστημα διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.

Μόρια λαμβάνει και το τέκνο της πολύτεκνης οικογένειας. Τα μόρια ανέρχονται σε 50 για κάθε τέκνο, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του. Π.χ. αν κάποιος έχει 4 αδέρφια, θα λάβει 250 μόρια ( 5 παιδιά μαζί με τον εαυτό του Χ 50 μόρια).

Αριθμός τέκνων Μόρια
3 150
4 200
5 250
6 300
7 350
8 400
9 450
10 500
11 550
12 600

Η πολυτεκνία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κτήση της ιδιότητας του πολυτέκνου ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής ή πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της αλλοδαπής, όταν πρόκειται για λιγότερα των 4 τέκνων, πρέπει να συνοδεύεται και από πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ.

Τα τέκνα πολυτέκνων προσκομίζουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κτήση της ιδιότητας του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής ή πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της αλλοδαπής, όταν πρόκειται για λιγότερα των 4 τέκνων, πρέπει να συνοδεύεται και από πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ.

Επιπλέον, οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό τετραγωνίδιο στην αίτηση εντυπο ΑΣΕΠ/ ΣΟΧ.3, προκειμένου να δηλώσουν ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας, οφείλουν να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 με το ανωτέρω περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider