Εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων - Τι ισχύει για την εξ αποστάσεως εργασία και το επίδομα των 800 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων - Τι ισχύει για την εξ αποστάσεως εργασία και το επίδομα των 800 ευρώ
Όσες ηλεκτρονικές Υπεύθυνες Δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί από 24 Μαρτίου στην ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, λογίζονται ως μη γενόμενες.

Εκδόθηκε υπουργική Απόφαση με την οποία εξειδικεύονται οι όροι της αναστολής συμβάσεων και της αποζημίωσης για τους εκπαιδευτικούς σε μονάδες που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία των αναστολών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια (εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό) πρέπει να γίνει από την αρχή.

Αυτό διότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες για σχολάρχες και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που εφάρμοζαν κατά το δοκούν τα μέτρα της ΠΝΠ. Έτσι το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στην υπογραφή νέας ΚΥΑ, υποχρεώνοντας τους εργοδότες σε εκ νέου υποβολή Υπεύθυνων Δηλώσεων, με νέο Ειδικό Έντυπο Υποβολής στην ΕΡΓΑΝΗ.

Όσες ηλεκτρονικές Υπεύθυνες Δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί από 24 Μαρτίου στην ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, λογίζονται ως μη γενόμενες.

Στο πεδίο εφαρμογής της νέας ΚΥΑ εμπίπτουν οι εργαζόμενοι (εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό) επιχειρήσεων-εργοδοτών εκπαιδευτικών δομών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πλήττονται και οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.3.2020 στους τομείς:

· Προσχολική εκπαίδευση

· Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

· Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

· Τεχνική και Επαγγελματική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

· Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση

· Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

· Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

· Πολιτιστική εκπαίδευση

· Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α

· Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες

· Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Επίσης αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020 ή κύριας δραστηριότητας υποκαταστήματος/ων, στις οποίες έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας με εντολή δημόσια αρχής.

Επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγουμένης παραγράφου, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής κοινής υπουργικής απόφασης της 28ης Μαρτίου που αφορά σε μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων –εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής.

Εξ αποστάσεως εργασία εκπαιδευτικών - Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές αυτών των εργαζομένων καταβάλλονται από τους εργοδότες.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των επιχειρήσεων –εργοδοτών.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της μείωσης του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας σύμφωνα με της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/ τηλεκατάρτιση) και σε αυτή την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες.

Οι εκπαιδευτικοί και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου που θα παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση), δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού , των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της μείωσης του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις- εργοδότες της παρούσας υπουργικής απόφασης, που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου δέκατου τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εργαζόμενοι της παρούσας παραγράφου είναι δικαιούχοι, επίσης, των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται και εξειδικεύονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι και δικαιούχοι της μείωσης του συνολικού ποσού του μισθώματος κύριας κατοικίας, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ’ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης - εργοδότη, δεν αναστέλλονται, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων κοινής υπουργικής απόφασης της 23.3.2020 και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις – εργοδότες τους.

Οι επιχειρήσεις –εργοδότες της παρούσας υπουργικής απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται και εξειδικεύονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα στήριξης.

Επίσης, οι παραπάνω επιχειρήσεις –εργοδότες, είναι δικαιούχοι της μείωσης του συνολικού ποσού του μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20.3.2020.

Οι εκμισθωτές δε, των ακινήτων των παρόντων μισθωτών, ως αυτοί ορίζονται στην παρούσα διάταξη, εντάσσονται στα οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται και εξειδικεύονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά περιγράφονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της μείωσης του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας.

Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας υπουργικής απόφασης, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18.3.2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και λοιπά μέτρα

Η ακολουθούμενη διαδικασία για τη δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους υπάγεται και είναι σύμφωνη με τις σχετικές ρυθμίσεις.

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που τυχόν έχουν ήδη υποβληθεί από 24.3.2020, από επιχειρήσεις-εργοδότες, καθώς και οι Υπεύθυνες Δηλώσεις εργαζομένων που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1.4.2020, για λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λογίζονται ως μη γενόμενες.

Οι επιχειρήσεις εργοδότες υποχρεούνται σε εκ νέου υποβολή Υπεύθυνων Δηλώσεων, με νέο Ειδικό Έντυπο Υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Σε εκ νέου υποβολή υποχρεούνται και οι εργαζόμενοι.

Ρυθμίσεις που αφορούν μειώσεις και αναπροσαρμογή διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών πάσης φύσεως

Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.λπ., από τους εργοδότες – επιχειρήσεις της παρούσας, δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.

Περαιτέρω, εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων, να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου, κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.

Στην περίπτωση εφαρμογής, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.

Λοιπές διατάξεις

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου στα νομικά πρόσωπα, που είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, μπορούν να τίθενται σε αναστολή και να είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής στήριξης περιλαμβανομένης και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τις οικείες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1 Απριλίου 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.