Τη Μ. Εβδομάδα η πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ - Πότε καταβάλλονται τα 600 ευρώ και το Δώρο Πάσχα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Μ. Εβδομάδα η πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ - Πότε καταβάλλονται τα 600 ευρώ και το Δώρο Πάσχα
Από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος των 800 ευρώ.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έβαλαν προσωρινό «λουκέτο» με κρατική εντολή.

Σε αυτή την πρώτη πληρωμή το επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα έχουν υποβάλλει ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου, αλλά και σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Πριν την εκκαθάριση και τις πληρωμές, το τριήμερο 11-13 Απριλίου εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις που θα έχουν ήδη ψηφιακά υποβάλλει.

Όσοι εργαζόμενοι υποβάλλουν δηλώσεις από 11 έως και 20 Απριλίου θα μπουν στο δεύτερο «κύμα» πληρωμών και θα λάβουν τα 800 ευρώ στις 25-27 Απριλίου.

Τέλος, οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 21 και 30 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 1-3 Μαΐου και θα πληρωθούν 5-7 Μαΐου.

Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπει σε καθεστώς αναστολής αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,2-1,3 εκατομμύρια κάτι που θα φανεί οριστικά έως τις 20 Απριλίου οπότε εκπνέει η προθεσμία από τον εργοδότη προκειμένου να κάνει τη σχετική δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης της καταβολής της αποζημίωσης των 800 ευρώ και τον Μάιο, αν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί και τον Ιούνιο για τους ίδιους λόγους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες- Επιστήμονες

Το αντίστοιχο πλαίσιο υποβολής αιτήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτούς δεν έχει ακόμη εγκαινιαστεί η πλατφόρμα, ούτε έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, παρότι είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Όσο για τους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κλπ), καλούνται να κάνουν αιτήσεις συμμετοχής σε σεμινάρια τηλεκπαίδευσης ώστε να εισπράξουν την επιταγή κατάρτισης των 600 ευρώ, ενώ από τον Μάιο θα μπουν και εκείνοι στο επίδομα των 800 ευρώ. Η προκαταβολή των σεμιναρίων, ύψους 400 ευρώ, θα δοθεί τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη.

Δώρο Πάσχα

Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη.

Εφόσον τα δεδουλευμένα δεν αντιστοιχούν στο πλήρες Δώρο του Πάσχα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τη διαφορά.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με διοικητική εντολή ή έχουν υποστεί πλήγμα στο τζίρο τους έχουν δυνατότητα καταβολής του Δώρου έως τις 30 Ιουνίου.

Όσο για τους υγειονομικούς και τους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας, αυτοί θα πληρωθούν το Δώρο του Πάσχα ύψους 800 ευρώ την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider