ΔΕΗ: Πόσο θα επιβαρυνθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τα νέα τιμολόγια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πόσο θα επιβαρυνθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τα νέα τιμολόγια
Από το νέο έτος η διοίκηση της επιχείρησης αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών τα οποία θα προσιδιάζουν στα πρότυπα που υιοθετούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος θα δουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου καταναλωτές και επιχειρήσεις καθώς εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ΔΣ της ΔΕΗ τα νέα μέτρα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για αλλαγή στην εμπορική πολιτική της επιχείρησης ενώ αποσκοπούν στην τόνωση της ρευστότητας της ΔΕΗ κατά 490 εκατ. ευρώ.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μειώσεις και κατάργηση εκπτώσεων, μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια για τους καταναλωτές και θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από το νέο έτος η διοίκηση της επιχείρησης αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών τα οποία θα προσιδιάζουν στα πρότυπα που υιοθετούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Μείωση και κατάργηση εκπτώσεων

Η έκπτωση συνέπειας μειώνεται από το 10% στο 5% (είχε μειωθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ από 15% στο 10% τον Απρίλιο). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση ρεύματος 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο (3,2 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ) πληρώνει 264,1 ευρώ. Με την έκπτωση συνέπειας 10% η εξοικονόμηση ανέρχεται στα 17,4 ευρώ. Ενώ με την μείωση της έκπτωσης στο 5% θα «γλιτώνει» 8,3 ευρώ. Δηλαδή θα έχει απώλεια 9,1 ευρώ στο τετράμηνο, ή 2,2 ευρώ το μήνα.

Άλλη μία έκπτωση η οποία μειώνεται είναι εκείνη που αφορούσε στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίες σήμερα φτάνουν κατά μέσο όροστο 75%. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κλπ), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος) όπως ισχύει και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Νέες τιμές θα ισχύσουν για τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς αυξάνεται η τιμή ανά κιλοβατώρα και θα κυμαίνονται από 16,4% έως 19,4% ανάλογα με την περίπτωση. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα. Όσον αφορά στο νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ

Ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα για τα νοικοκυριά

Ακολουθώντας την πολιτική που είχαν εφαρμόσει οι εναλλακτικοί πάροχοι στο παρελθόν, στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ενταχθεί ρήτρα CO2 στα νοικοκυριά, η οποία ενεργοποιείται εάν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΝ αυτή τη στιγμή η επίπτωση θα είναι μηδενική για τους καταναλωτές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτό δεν θα αλλάξει μελλοντικά σε περίπτωση που οι τιμές ρύπων στις διεθνείς αγορές καταγράψουν αύξηση.

Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις

Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο στον κλάδο των επιχειρήσεων για το κατά πόσο τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι ανεπαίσθητες. Όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «οι επιχειρήσεις αποδίδουν ΦΠΑ. Μια αύξηση της τάξεως του 16% στα τιμολόγια (καθώς χάνει και την έκπτωση συνέπειας και αυτό που παίρνει πίσω είναι μόνο το ΕΤΜΕΑΡ) θα έχει αρνητικές συνέπειες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό είναι καθαρή αύξηση καθώς εκεί δεν υπάρχει αντιστάθμιση του ΦΠΑ».

Για δυσμενείς συνέπειες για τις επιχειρήσεις έκανε λόγο ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε σχετικά ότι «το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη ΔΕΗ είναι να επιβληθεί το χαράτσωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα επιβαρυνθούν στο πραγματικό κόστος της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της μικρομεσαίας βιοτεχνίας με ποσοστά άνω του 12%. Αυτό καθότι, θα επιβαρυνθούν με την κατά 5% μείωση της έκπτωσης συνέπειας, καθώς και το 7% αύξησης του ΦΠΑ».

Aδαμίδης στο insider.gr: Θα μπλοκάρουμε τη μείωση της έκπτωσης στους εργαζομένους της ΔΕΗ

Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ετοιμάζεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη μείωση από το 75% στο 30% της έκπτωσης που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, «η έκπτωση έχει καθοριστεί από το 1991. Αποτελεί όρο της συλλογικής σύμβασης και δεν μπορεί να καταργηθεί με νόμο. Αλλιώς δεν θα είχαν κανένα νόημα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εννοείται ότι θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να μπλοκάρουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider