Τράπεζες: Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» άνω του 1 δισ. ευρώ από τα swap των κρατικών ομολόγων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» άνω του 1 δισ. ευρώ από τα swap των κρατικών ομολόγων
Τους επιτρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη άνεση στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Η συνακόλουθη «ένεση» και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 30 μέχρι 70 μονάδες βάσης, δίνει ανάσα και ενόψει των stress tests που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου. Win – win οι συναλλαγές και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» άνω του 1 δισ. ευρώ που τους επιτρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη άνεση στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων τους, έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο από τις ανταλλαγές κρατικών ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο. Η συνακόλουθη «ένεση» και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 30 μέχρι 70 μονάδες βάσης, δίνει ανάσα αισιοδοξίας στις τράπεζες και ενόψει των stress tests που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου, όπως έγραψε το insider.gr

Τον κύκλο των swap με το Ελληνικό Δημόσιο που άνοιξε η Εθνική Τράπεζα ακριβώς ένα χρόνο πριν, ολοκλήρωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς αντάλλαξε χθες με το Ελληνικό Δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ, παίρνοντας νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας (λήξη 20/3/2050), ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος για την Τράπεζα από τη συναλλαγή υπολογίζεται άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακοί της δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 40 μονάδες βάσης.

Την αρχή στις ανταλλαγές ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα, τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει, έναντι ενός νέου 30ετούς ομολόγου που έλαβε η Εθνική, σε επαναγορά τριών ομολόγων (διάρκειας 3, 5 και 6 ετών) του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η ΕΤΕ, συνολικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 3,8 δισ. ευρώ. Από τη συναλλαγή, η Εθνική Τράπεζα είχε εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, με διαφορά λίγων ημερών, σε swap ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν και οι Alpha Bank και Eurobank.

H Alpha Βank έδωσε oμόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και πήρε ως αντάλλαγμα νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας (λήξης 20/03/2050), με τιμή διακανονισμού 146,52% και απόδοση στη λήξη 1,32%, καθώς και μετρητά. Βάσει της λογιστικής αξίας των ομολόγων που κατείχε η Αlpha Βank, το κεφαλαιακό κέρδος που προέκυψε για την Τράπεζα από τη συναλλαγή υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακοί της δείκτες ενισχύθηκαν κατά 30 μονάδες βάσης.

Τέλος, η Eurobank ακολούθησε ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά. Το κεφαλαιακό κέρδος της Τράπεζας από τη συναλλαγή ανήλθε σε 155 εκατ. ευρώ και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μονάδες βάσης.

Πέρα από την αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαια των τραπεζών, τα swap κρατικών ομολόγων είναι προς όφελος και του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με τις πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, κατά το τελευταίο δίμηνο, επετεύχθη:

- μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ,

- επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και

- συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider