Μεικτά σινιάλα «βλέπουν» οι αναλυτές, αποκωδικοποιώντας τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε - το απόγευμα της Πέμπτης - για το γ' τρίμηνο του 2020 η Eurobank, ανοίγοντας το «χορό» των τραπεζικών αποτελεσμάτων.

JP Morgan 

Ειδικότερα, σημαντικό περιθώριο ανόδου της τάξεως του 46% αναμένει η JP Morgan για τη μετοχή της Eurobank, θέτοντας τιμή στόχο στα 0,70 ευρώ. H αμερικανική τράπεζα αναβαθμίζει σε overweight τη σύστασή της για τη μετοχή της τράπεζας, σε μια βάση με αναπροσαρμοσμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το 2022 στο 7%, κόστος ιδίων κεφαλαίων 12% και ρυθμό ανάπτυξης 1%.

Ωστόσο με την αβεβαιότητα να παραμένει, εν μέσω του δεύτερου lockdown, η αμερικανική τράπεζα εστιάζει στην πορεία των NPEs και στο τι μέλλει γενέσθαι με την άρση των αναστολών πληρωμής δανείων. Όπως σημειώνει, η διοίκηση έδωσε ένα ρεαλιστικό μήνυμα, αναμένοντας πως περίπου το 20% των δανείων υπό αναστολή θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα το επόμενο έτος. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια αύξηση 1,2-1,3 δισ. ευρώ σε πρόσθετα ακαθάριστα NPEs για την τράπεζα, με τον δείκτη NPE να αυξάνεται κατά 3% περίπου στο 17,5% -18%. Yποθέτοντας ότι οι αναστολές πληρωμών θα κυμανθούν σε ένα σταθερό επίπεδο, η JP Morgan εκτιμά ότι οι συνολικές ροές NPEs στον κλάδο θα φτάσουν τα 4-5 δισ. ευρώ, ένας όγκος πιο διαχειρίσιμος από τς αρχικές εκτιμήσεις της τράπεζας που έκαναν λόγο για 10 δισ. ευρώ.

Goldman Sachs 

Από τη άλλη μεριά, η Goldman Sachs εμφανίζεται διστακτικότερη, διατηρώντας ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Eurobank, με περιθώριο ανόδου 15,5% και τιμή στόχο στα 0,53 ευρώ. Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τα έσοδα από το trading αλλά και τα υπόλοιπα έσοδα της Eurobank, κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεών της, όπως και τα έσοδα από προμήθειες αλλά και οι προβλέψεις δανείων. Από την άλλη, το κόστος κινδύνου (CoR) κατέγραψε άνοδο 10 μ.β σε τριμηνιαία βάση και 168 μ.β σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης NPE βελτιώθηκε κατά 40 μ.β σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας το 14,9%, κυρίως λόγω της τιτλοποίησης Cairo.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η μετοχή της τράπεζας θα διαπραγματεύεται με P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) 7,6x το 2020, με 15χ το 2021 και με 4,9x το 2022, ενώ η απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου ROIC, θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 2020, στο 2,2% το 2021 και στο 6,5% το 2022.

Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι ο δείκτης NPE θα είναι ελαφρώς υψηλότερος από το 14% έως το τέλος του 2020, αυξανόμενος στο 15,5% το 2021 (με βάση την υπόθεση των 1-1,3 δισ. ευρώ σε ακαθάριστες εισροές NPE μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής στο τέλος του έτους και χωρίς σημαντικό όγκο συναλλαγών). Ταυτόχρονα, όπως σημείωνει η JP Morgan, η Eurobank διατήρησε τον ισχυρισμό της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη NPE μεσοπρόθεσμα πιθανότατα το 2022.

Διαβάστε επίσης: