Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 125 εκατ. ευρώ το β΄τρίμηνο 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 125 εκατ. ευρώ το β΄τρίμηνο 2020
Η τράπεζα εκταμίευσε νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους ως τα τέλη Ιουλίου 2020, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων που κατεγράφη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Στα 125 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων που κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα εκταμίευσε νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους ως τα τέλη Ιουλίου 2020, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων που κατεγράφη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημική κρίση. Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής στο «Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19», η Τράπεζα Πειραιώς εκταμίευσε 1 δισ. ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ ΙΙ».

Στο πλαίσιο της στήριξης των πληγέντων, η τράπεζα προχώρησε σε αναστολή καταβολής οφειλών ύψους 4 δισ. ευρώ σε ενήμερους πελάτες, στηρίζοντάς τους, ώστε να αντιμετωπίσουν ζητήματα ρευστότητας εξαιτίας του Covid-19.

Σε επίπεδο καταθέσεων, σημειώθηκε αύξηση στον ιδιωτικό τομέα 800 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, κατέγραψε τα εξής μεγέθη:

- Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,0%, δείκτης CET-1 στο 14,0%
- Ισχυρός δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 169%, δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο 83%
- Η οργανική μείωση των ΜΕΑ συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση €1,1δισ. από την αρχή του έτους
- Δεσμευτική προσφορά για €0,6 δισ. χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ άνευ εξασφαλίσεων (Iris)

Συγκεκριμένα η Τράπεζα πέτυχε:

- Επιτάχυνση της ψηφιακής διείσδυσης, με τετραπλασιασμό των εβδομαδιαίων εγγραφών στη winbankαπό τις αρχές Μαρτίου 2020 έναντι του προηγούμενου έτους, και με το 94% των συνολικών συναλλαγών να διεκπεραιώνονται μέσω winbank σε σχέση με 89% το προηγούμενο έτος
- Αναγνώριση της αποφασιστικότητας της Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του Covid-19 από πελάτες και εργαζόμενους:
- Να καταταχθεί στο υψηλότερο 10% του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού σε πρόσφατη έρευνα ικανοποίησης πελατών (ΤRI*M)
- Το 81% των εργαζομένων να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα αντιμετώπισε την κρίση πανδημίας του Covid-19

Δήλωση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστου Μεγάλου:

«Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιμετωπίσαμε αυτό που ελπίζουμε να ήταν η κορύφωση της πανδημικής κρίσης, όσο και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ τον Ιούνιο επιταχύνθηκε η επανεκκίνηση των περισσότερων από τους τομείς της οικονομίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεχίσαμε να δίνουμε τη μέγιστη έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών μας.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στο «Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19», στοχεύοντας στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, παρέχοντας δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Τράπεζα έχει προετοιμαστεί για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Δάνεια ενήμερων πελατών ύψους 4 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναστολής καταβολής οφειλών. Η ζήτηση για αναστολή καταβολής οφειλών σταδιακά περιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που διατίθενται μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης.

H ποιότητα του ενεργητικού διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, χάρις στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, μειώσαμε το απόθεμα ΜΕΑ κατά 800 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το μη οργανικό τμήμα της στρατηγικής μας για τη μείωση των ΜΕΑ.

Αναφορικά με την τιτλοποίηση των στεγαστικών ΜΕΑ Phoenix (2 δισ. ευρώ), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών, ενώ στη συναλλαγή Vega ύψους 5 δισ. ευρώ, το απαιτούμενο επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο της προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, στο τέλος Ιουλίου λάβαμε δεσμευτική προσφορά για το χωρίς εξασφαλίσεις χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ Iris, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή μας θέση βελτιώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2020. Στα τέλη Ιουνίου 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 16,0% με την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων για την επίπτωση της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9, έναντι 15,1% τον Μάρτιο του 2020, με τον δείκτη CET1 στο 14,0% έναντι 13,1% το προηγούμενο τρίμηνο. H Τράπεζα σημείωσε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα κατά το 1ο εξάμηνο 2020. Τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά +1% και + 3% αντίστοιχα, ενώ το λειτουργικό κόστος μειώθηκε περαιτέρω κατά 10% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση. Τα αποτελέσματα προ προβλέψεων και φόρων
ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ, κατά 17% υψηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 670 εκατ. ευρώ, με 341 εκατ. ευρώ από αυτές να σχετίζονται με το Covid-19.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα κατά 215 εκατ. ευρώ έχοντας ενσωματώσει την επίπτωση της πανδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ εξαιρουμένων των επιπτώσεων ανήλθαν σε κέρδη προ φόρων 126 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε επιμελώς το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, με στόχο αυτό να έχει οριστικοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Στρατηγική μας στόχευση παραμένει μια αποτελεσματική, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, κερδοφόρα τράπεζα, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας, και είμαστε δεσμευμένοι σε αυτήν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider