Αγώνας δρόμου τραπεζών για δάνεια 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2020

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου τραπεζών για δάνεια 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2020
Πώς θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Με «τέρμα τα γκάζια» κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες προκειμένου να δώσουν άμεση ρευστότητα στην αγορά έχοντας ως στόχο συνολικά 16 δισ. ευρώ νέων χορηγήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Αύξηση πιστοδοτικών ορίων, τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αλλά και τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να δούμε και άλλα προγράμματα, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στα πιστοδοτικά όρια, οι τράπεζες έσπευσαν να διευκολύνουν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «τραβήξουν» περισσότερα χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό προσφέρουν μαξιλάρι ρευστότητας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό ακόμη δεν έχει γίνει, όμως τα χρήματα αυτά αποτελούν «χρυσή εφεδρεία» για τις εταιρείες αν και εφόσον τα χρειαστούν.

Στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το δέλεαρ της επιδότησης του επιτοκίου των δανείων για τα πρώτα δύο χρόνια λειτούργησε ως πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Μέχρι σήμερα, και ενώ απομένουν τρεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ήδη έχουν υποβληθεί 72.000 αιτήσεις υπερκαλύπτοντας κατά περίπου 6 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό των 1,3 δισ. ευρώ, καθώς ανέρχονται πλέον στα 7,5 δισ. ευρώ.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Επιπλέον, δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Το τρίπτυχο των χρηματοδοτήσεων κλείνει με τα δάνεια που θα δοθούν με κρατική εγγύηση και τα οποία απευθύνονται κυρίως σε μεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ακριβώς λόγω της φύσης του προγράμματος, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο μεγάλος όγκος των εκταμιεύσεων θα προέλθει από αυτή την κατηγορία, καθώς, αφενός τα όρια είναι σαφώς μεγαλύτερα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και αφετέρου το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων.

Τραπεζικός «αγώνας δρόμου»

Η μεγάλη ζήτηση από τις επιχειρήσεις αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι επικεφαλής των τραπεζών έναντι του πρωθυπουργού για νέες χορηγήσεις 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν φέρει επί ποδός πολέμου τα τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, τα τραπεζικά στελέχη δούλεψαν νυχθημερόν προκειμένου να έχουν έτοιμες τις διαδικασίες ώστε να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων αλλά και για να μειώσουν το χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Alpha Bank η τράπεζα έχει εγκρίνει χορηγήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ έχει και τη «μερίδα του λέοντος» από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των 16 δισ. ευρώ φαντάζει εφικτός, καθώς, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή «διψούν» για ρευστότητα και οι τράπεζες –με την παραίνεση και της κυβέρνησης- καλούνται να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιούργησε ο κορονοϊός. Αντίστοιχα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ωφελούνται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, από την εκτίναξη των χορηγήσεων, καθώς έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικά δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ, καταγράφοντας υψηλά κέρδη. Εντούτοις, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκαμψη της αγοράς, ώστε τα δάνεια αυτά να είναι μπορούν να εξυπηρετούνται και να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο γύρο κόκκινων δανείων που θα δυναμιτίσουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider