Bad bank: Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bad bank: Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος
«Μετά την πανδημία, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», επισημαίνουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Εντός του καλοκαιριού θα υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιό της για τη δημιουργία bad bank με στόχο την εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια -τόσο τα υφιστάμενα, όσο και αυτά που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

«Μετά την πανδημία, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», επισημαίνουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών και διευκρινίζουν ότι για την παρουσίαση του σχεδίου στην Κομισιόν -που θα είναι ο τελικός κριτής- μεσολαβούν μια σειρά από βήματα.

Καταρχάς, μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο, η κεντρική τράπεζα θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες σε επενδυτές προκειμένου να διαβουλευτεί τις τεχνικές πλευρές του ούτως ώστε να προκύψει μια πρόταση δελεαστική για τις αγορές. Κατόπιν, θα υποβληθεί από την ΤτΕ στην κυβέρνηση και τον SSM -που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, ώστε να λάβει το «πράσινο φως».

Το σχέδιο για σύσταση bad bank στη χώρα μας βρίσκει ευήκοα ώτα στην Φρανκφούρτη

Εφόσον η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμη τη σύσταση bad bank και το σχέδιο βιώσιμο και συμφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, θα το προωθήσει στην Κομισιόν προκειμένου να κριθεί κατά πόσο προσκρούει στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις -οι οποίοι αποτελούν και το σημαντικότερο «αγκάθι» στις εν λόγω λύσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σχέδιο για σύσταση bad bank στη χώρα μας βρίσκει ευήκοα ώτα στην Φρανκφούρτη. Θυμίζεται, άλλωστε, ότι ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, είχε προτείνει στη διάρκεια της κρίσης ανάλογη λύση για το σύνολο τη Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες (Κομισιόν) φέρεται να είναι λιγότερο θετικά διακείμενη, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κλίμα θα κριθεί αφού παρουσιαστούν οι επιμέρους τεχνικές πτυχές του σχεδίου -οι οποίες άλλωστε θα κρίνουν κατά πόσο θα έχει απήχηση.

Σημειώνεται ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν από την εκδήλωση της πανδημίας ανερχόταν σε 70 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ωστόσο, τα σχέδια για τιτλοποιήσεις μέσω του κρατικού σχεδίου «Ηρακλής» πάγωσαν λόγω του δυσμενούς επενδυτικού κλίματος διεθνώς. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το βάρος των NPEs θα αυξηθεί κατά 7-10 δισ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν δραστικές λύσεις προκειμένου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να μην κλονιστεί σοβαρά ακόμη μια φορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider