«Ντέρμπι» κυβέρνησης - Θεσμών για την πρώτη κατοικία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ντέρμπι» κυβέρνησης - Θεσμών για την πρώτη κατοικία
Παράταση με προστασία όσων πλήττονται από την πανδημία ζητά το Υπουργείο Οικονομικών. Τι όρους θέτουν οι Θεσμοί για να «κλείσει» η περίμετρος.

Σκληρό παζάρι αναμένεται στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζον σημείο τριβής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο στο insider.gr για «μαραθώνια σύσκεψη» εχθές, Τετάρτη, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τονίζοντας πάντως ότι «το μεγάλο ντέρμπι θα γίνει την Πέμπτη για την πρώτη κατοικία». Στη σημερινή διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν από το ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός αρμόδιες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός.

Θυμίζεται ότι σε μία εβδομάδα, στις 30 Απριλίου, εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 4605/2019 που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν περίπου χρόνο και αυτό που ζητά η κυβέρνηση από τους Θεσμούς είναι παράταση της προστασίας εν μέσω της πανδημίας.

Παράταση ναι, αλλά για πόσους

«Οι δανειστές ζητούν να παραταθεί η προστασία μόνο για όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, μειώνοντας δηλαδή τους 150.000 δικαιούχους της προστασίας στους μισούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Όπως εξηγούν, εάν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεχθεί η προστασία να παραταθεί μόνο για τους «κορονόπληκτους», θα ζητήσει να συμπεριληφθούν και όσοι πλήττονται σήμερα από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει προστασία μόνο σε όσους είχαν κόκκινο δάνειο στις 31/12/2018 -κάτι που πλέον μοιάζει εντελώς παρωχημένο.

Ένα άλλο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το ανώτατο όριο ακίνητης περιουσίας που σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο ορίζεται στα 130.000 ευρώ. «Είναι βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα ζητήσουν μείωση του ορίου προκειμένου να συζητήσουν παράταση του μέτρου», υπογραμμίζουν καλά πληροφορημένες πηγές. Το «παζάρι», εξηγούν, θα εκτυλιχθεί σε δύο άξονες: την περίμετρο και τη διάρκεια της προστασίας -δύο παραμέτρους που λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα.

Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είτε θα παραταθεί για μεγάλο διάστημα με πολύ λιγότερους δικαιούχους, είτε για μικρότερο διάστημα με περισσότερους «προστατευόμενους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider