Παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας «δίνει» ο κορονοϊός

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας «δίνει» ο κορονοϊός
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν, πάντως, ότι οι Θεσμοί δεν θα εγκρίνουν παράταση άνω των 3-4 μηνών.

Παράταση τριών έως τεσσάρων μηνών στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας αναμένεται να εγκρίνουν οι Θεσμοί εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι στην τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη με τους επικεφαλής των Θεσμών, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εισηγηθούν την παράταση του καθεστώτος προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εκπνέει στις 30 Απριλίου. Παράταση θα ζητήσουν και για τον νόμο Κατσέλη, τη δικαστική δηλαδή οδό προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι Θεσμοί δεν θα εγκρίνουν παράταση άνω των τριών μηνών, παρότι είναι ουσιαστικά προφανές ότι μια κρίση της έκτασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας θα αφήσει τα σημάδια της στην οικονομία για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ένα τρίμηνο. Τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η προστασία θα παραταθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει παράταση έως το τέλος του έτους.

Το βέβαια, πάντως, είναι ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν πλειστηριασμοί ακινήτων, και δη πρώτων κατοικιών. Τονίζεται ότι, με δεδομένη τη λήξη της προστασίας αυτόν τον μήνα, και με παράλληλη μεταβίβαση των απαιτήσεων κόκκινων δανείων στα funds μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αναμενόταν μαζικό κύμα πλειστηριασμών για τα ακίνητα ιδιωτών.

Θυμίζεται, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζουν πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ιδιωτών το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο προστατευτικό δίκαιο. Κάτι τέτοιο, όμως, αναστέλλεται εν μέσω της τρέχουσας κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider